Virslit eszünk egész évben, de Szilveszterkor már hagyománnyá vált a fogyasztása, mint a lencséé, malacé. Meg is ugrik a fogyasztás december végén. Az elképesztő széles választékban nehéz tájékozódni a vásárlóknak, hiszen évről-évre több új termék van, és a hagyományos márkák is jönnek új receptekkel. Mi most a hámozott és műbeles sertésvirsliket kóstoltuk végig, a legolcsóbbtól a legfinomabbig! NAGY VIRSLI TESZT 2019!

VIRSLI TESZT – A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV A VIRSLIRŐL

Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.

Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

virsli teszt

A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.

virsli teszt 2019 - sör és virsli

NAGY VIRSLI TESZT 2019 – ELŐKÉSZÜLETEK A TESZTRE

Az országosan kapható, előrecsomagolt sertésvirsliket szereztük be a tesztre. Úgy döntöttünk, hogy a magyar ízléshez közelebb álló hámozott vagy műbélben kapható termékeket kóstoljuk. A fő elv az volt, hogy főzés után mű vagy igazi bél nélküli virslit kapjunk, így kerültek a tesztbe a műbelesek is.

A virsliket közepes hőfokon (indukciós tűzhelyen, 7. fokozatban) főztük a forrástól számított 2-4 percig. A virsliket melegen kóstoltuk, hogy az illatát is lehessen érezni. A csomagolást természetesen egyik kóstolónk sem látta, az előkészítő már csak a főtt virslit vitte a kóstolók elé.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: fűszerek illatát (bors, pirospaprika, zeller) és a füstillatot vártuk. Mivel a kóstolók nem tudták, hogy melyik füstölt és melyik nem, ezért minden esetben felírták, hogy éreztek-e füstillatot. Kiértékeléskor, ha egy füstölt termék nem volt több kóstoló szerint sem füst illatú, akkor azt jeleztük az értékelés szövegében.

Állag: alapvetően a virsli  homogenitását, textúráját és tömörségét értékeltük. A túl puha virsliket lepontoztuk.

Íz: fűszeres, megfelelően sózott ízeket vártunk, de a natúr ízűeket sem pontoztuk le, ha természetes hús ízt éreztünk. Több virsliben volt zeller is, mint fűszer, amivel pikánsá lehet tenni a virslit. Alapvetően só, bors, pirospaprika, majoranna és füst aromákat lehet, kell érezni a virsliben.

A NAGY SERTÉSVIRSLI TESZT EREDMÉNYE

Lapozz