A leggyakoribb szendvicsbe, pizzára kerülő sajt Magyarországon a trappista sajt. A magyar boltokban pár hetes trappisták és tovább érleltek is vannak. Szeretjük, ha lyukacsosak és a jó trappistának jellegzetes, kellemes kesernyés utóíze van. De melyik a legfinomabb? Nézzük, mi lett az országosan kapható szeletelt trappista sajtok vaktesztjének eredménye! Nagy trappista sajt teszt 2019!

TRAPPISTA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt.

Trappista sajt teszt – Részletek

Felhasználható anyagok a trappista sajthoz:
a) tehéntej, tejsűrítmény vagy ezek keverékei,
b) részben fölözött tej, soványtej vagy ezek keverékei,
c) tejszín,
d) tejpor,
e) tejfehérje-koncentrátumok,
f) tejsavbaktérium-színtenyészetek,
g) alvasztóenzim,
h) ivóvíz,
i) étkezési só,
j) kalcium-klorid,
k) kálium- vagy nátrium-nitrát (A kálium- vagy a nátrium-nitrát mennyisége a sajttejben nátrium-nitritben kifejezve maximum 75 mg/kg vagy ennek megfelelő mennyiség lehet, ha a hozzáadás a savó eltávolítását és a víz hozzáadását követően történik.),
l) természetes színezék: béta-karotin.

Érlelési idő és hőmérséklet: legalább 3 hét; 13- 15 °C.

Trappista sajt külső

Fóliába csomagolt, darabolt vagy szeletelt sajt: szabályos alakú darabok vagy szeletek, a fólia sértetlen, feszesen vagy lazán simul a sajt felületére. Vákuumcsomagolás esetén a légmentesítésből adódó kisebb mértékű  deformálódás nem kifogásolható.

Trappista sajt belső

A sajttészta egyenletesen halványsárga színű, a metszéslapon közel egyenletes eloszlásban néhány borsó nagyságú, kerek, fényes erjedési lyuk látható.

Állomány: Jól vágható, rugalmas, szájban elomló.
Szag: Jellegzetesen aromás, idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, telt, idegen íztől mentes.

AZ ÉRTÉKELÉS ÉS A TRAPPISTA SAJT TESZT MENETE

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték el. Az országosan kapható szeletelt trappisták kerültek a kóstolók elé. A natúr ízesítésű, nem “light”, és nem laktózmentes termékeket teszteltük.

A trappista egy egyszerű sajt, de természetesen megvan a saját aromája, ízvilága.

Illat: enyhe, trappistás illatot várunk, ami nekünk aromás és kesernyés utóízre utaló illatjegyeket jelent. A csak tej, vagy tejszín illat nem lesz elég, a tisztán tejfölös illatot pedig lepontozzuk.

Állag: puha, de rugalmas sajttextúra, kisebb lyukakkal tarkított sajttészta az elvárás. A homogén (sajtlyuk mentes) állomány gyengébb minőségre utal.

Íz: a trappistának jellegzetes íze van, ez a tejes édességből és az rövid érés során keletkező zamatos, utóízében enyhe intenzitással, de kellemesen kesernyés ízjegyekből áll. A tejfölös íz nálunk nem jó trappistát jelez.

A TRAPPISTA SAJT KÓSTOLÁSUNK EREDMÉNYE

Az azonos gyártók azonos termékei más-más csomagolásban is megjelentek, ezért ne lepődjetek meg, hogy több terméknél azonos az értékelés szövege.

Lapozz tovább!