Az elmúlt hetekben érezhető kánikula arra késztetett minket, hogy az ilyenkor legjobban fogyasztott üdítőket, a szénsavas limonádékat teszteljük. Elképesztő látvány volt, hogy egyes, a tesztben szereplő termékekből raklapszámnyi hely hiányzott a polcokon, annyira letarolták a vásárlók. 25 szénsavas limonádé vaktesztje!

index3.jpg

TESZT MENETE

A limonádé jellegű italok beszerzését a LIDL, SPAR, COOP, REÁL, TESCO, AUCHAN, PENNY MARKET, ALDI üzletekben végeztük el.

A gyümölcsös ízesítésű üdítők kerültek most a tesztbe: citrom, grapefruit, bodzás-citrom, narancs-mangó, trópusi mix ízzel, továbbá azok az italok, amelyeken fel volt tüntetve a limonádé szó.

Ezen üdítők fő összetétele víz-ásványvíz, aromák, max 1% gyümölcslé, tartósítószerek, állományjavítók, édesítőszerek.

A vakteszten hűtőből kivéve kóstoltuk az üdítőket. Legfontosabb az állagok és az ízük, most az illatot nem pontoztuk. Most 10-en értékeltük az italokat.

lemonade-3.jpg

ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Ezeknek a gyümölcsös üdítőknek a legfontosabb szerepe az, hogy oltsa a szomjunkat, úgy hogy jól is essenek a fogyasztónak. Tehát amikor az állagot értékeltük, akkor kóstoláskor azt is pontoztuk, hogy 1 pohárnál többet is meg tudnánk-e inni belőle vagy köszönjük, de az a pár korty is elég volt. A szénsavasság mértékében előzetes piaci tapasztalataink alapján nem vártunk nagy eltéréseket, de abban egyeztünk meg, hogy a vizes-kevésbé szénsavas üdítőktől pontot vonunk le.

Az íznél a különböző gyümölcsaromák természetességét pontoztuk. Továbbá az édesség mértékét is értékeltük, hogy egyensúlyban van-e a többi ízzel vagy épp elnyomja azokat.

7 átlagpont felett már jó minőségű üdítők vannak.