Karácsony előtt száz tonna számra fogy a zselés szaloncukor. Nem véletlen, hisz ez a fajta a legkedveltebb Magyarországon. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy idén melyik zselé szaloncukrot érdemes a fára aggatni.  Magában is finom ez az édesség (lásd üres szaloncukros papírok a fán már december 25.-én reggel), de mutatunk a teszt után egy tuti süti receptet is vele!

bor1_3.jpg

MAGYAR ÉLELMISZERV KÖNYV MEGHATÁROZÁSA (AZONOSÍTÓ SZÁM: MÉ 2-84/04)

A szaloncukor leírása: szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.

Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé.

 

SZALONCUKOR VÁSÁRLÁSI SZOKÁSAINK

Amikor azt írtuk, hogy a zselés a legnépszerűbb szaloncukor Magyarországon, akkor azt az alábbi kutatás eredményére hivatkozva tettük, amit a Magyar Édességgyártók Szövetsége készíttetett.

 

A TESZT MENETE

A kóstoláshoz az 5.000 Ft/kg egységár alatti szaloncukrokat szereztük be, mindet, ami kapható volt az országos üzletláncokban. A vaktesztet a Magyar Ár-Érték arány Kutató Egyesület végezte el.

A szaloncukrokat félbevágtuk a kóstolóknak, hogy a csokiréteg vastagságát, a csoki és a zselé közötti cukor kristályosodást és a zselé állagát szemrevételezéssel is meg tudják ítélni.

Amelyik csomagban több íz is volt, ott szétporciózva kóstoltunk. Volt egy termék, ahol 2 íz volt a csomagban, de ugyanazzal a csomagolással, ott csak a kóstolók tudták eldönteni, hogy milyen ízt is éreznek. Ezért láthattok ugyanazzal a borítóképpel több eredményt is, de az ízt mindenhol külön feltüntettük.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: várjuk a jellegzetes étcsoki illatot és a zselé gyümölcsös aromáit is. A semleges vagy felismerhetetlen illatot lepontoztuk.

Állag: fontos a csokiborítás vastagság és minősége. A zselé legyen rugalmas és ne legyen a cukor kikristályosodva a csokiréteg és a zselé találkozásánál.

Íz: egyértelmű a dolog, csak a jó minőségű, finom étcsokival borított szaloncukrokat fogjuk magasabb pontszámmal értékelni, valamint a kellemes, gyümölcsös ízű zseléket. Az felismerhetetlen ízeket, a gyenge csokiminőséget le fogjuk pontozni. Több féle ízű terméket kóstoltunk, így csak a minőség számított, legyen az narancsos, barackos, meggyes szaloncukor.

 

A ZSELÉ SZALONCUKROK VAKTESZTJÉNEK EREDMÉNYE

LAPOZZ