A párizsi felvágott végigkísér minket gyerekkorunktól. Azért szeretik sokan, mert egy kevésbé fűszeres felvágott, ráadásul a gyerekeknek bejön, hogy teljesen homogén állagú, nem különíthetőek el az összetevők. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen fejlődés történt az elmúlt években a bolti párizsik piacán, ezért vakteszteltünk 22 országosan kapható párizsit!

A PÁRIZSI EREDETE

Török Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese szerint első körben a Magyar Nyelv Történeti Etimológiai Szótár ide vonatkozó német és magyar szócikkeivel érdemes kezdeni, ami azért lehet hasznos ilyen esetben, mert ezek a szó általuk felfedezett első megjelenéséről írnak. Eszerint a 19. század közepén már használták a “parizer”, “parizerwurst”, “pariserwurst” vagy “párizsi kolbász” (1859) megnevezést magyarul különböző forrásokban.