A grillkolbász nélkül nehéz elképzelni egy kiadós kerti sütögetést. Elképesztő mennyiségben fogy a nyáron a legkedveltebb íz, a sajtos! Éppen ezért itt volt már az ideje, hogy végigkóstoljuk a 14 országosan kapható sajtos grillkolbászt. Melyik a legfinomabb?

A SAJTOS GRILLKOLBÁSZRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillkolbászokat. Valószínűleg a sütnivaló kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

– sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)

– sertésszalonna vagy zsír

– sajt

– fűszerek

– adalékok

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható sajtos grillkolbászt a REÁL, COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market üzleteiben.

A teszten a sertéshúsból készült, sajtos, nem csípős kolbászokat vakteszteltük 11-en.

A kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 10-12 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.

A sajtos grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

index_1.jpg

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A sajtos grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető sajt és fűszerillatot.

Állag: gondos sütés mellett egyik kolbászból se fog kifolyni a sajt. Mi nem vagdaltuk be a kolbászokat grillezés előtt. Frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet puhább a sajt okán, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós. Értékeltük, ha evés közben is érezhető mennyiségű sajt van a kolbászban.

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok, a fűszerek és a sajt adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze ezzel nem mondtunk újat, csak azért jegyeztük meg, mert több kolbász is túl volt sózva szerintünk, és a túlsózás éppen a fűszerek ízét emeli ki, elnyomva ezzel a sajt ízét. Külön díjaztuk, ha érezhető volt a sajtíz a kolbászban és a fűszerezés lehet különleges, csak passzoljon ehhez a sajtos termékhez.