A rosé a nyár bora, a rosé fröccs pedig a legkelendőbb frissítő ebben a hőségben. Persze árnyékban, barátokkal, vízparton a legnagyobb élmény meginni egy hideg roséfröccsöt, de mi igazán azért szeretjük ezt a bort, mert akár munka után, távol a parttól is hangulatba hoz már 1-2 korty is. Most az 1.000 -2.000 Ft / palack árkategóriájú rosé cuvéeket vakteszteltük. Íme az eredmény!

bor1_87.jpg

 

A rosé bor kékszőlőből készül, de a fehérborokra jellemző eljárással. Tehát szüret után a kékszőlőt bogyózzák és pár órát állni hagyják a héjjal együtt, amiből kioldódnak a festékanyagok a lébe. Ezután préselik.

A szüret ideje fontos még. Sokszor olvashatjuk a rosé borosüvegeken, hogy roséra szüretelték a szőlőt. Ez azt jelenti, hogy a vörösbornak megfelelő érettség előtt szedik le a szőlőt, ezzel elérve a frissebb, gyümölcsösebb ízeket.

A rosé a franciaországi Provence-ból származik, de mi most a hazai tételeket kóstoltuk meg.

Hazánk valamennyi kék szőlővel rendelkező borvidéke alkalmas a rozé alapanyagának előállítására. Népszerűsége folytán szinte mindenki foglalkozik vele. Bár pontos statisztika nem áll a rendelkezésünkre, az erre a célra legtöbbször használt szőlőfajta valószínűleg a kékfrankos, már csak a szőlő hazai elterjedtsége folytán is.

Könnyed teste, jellemzően lendületes savai és gyümölcsös aromái miatt nemcsak azért illik a nyárhoz, mert ilyenkor fogyasztjuk a legszívesebben, hanem azért is, mert ennek az évszaknak az ételei kifejezetten jól mennek hozzá. A sillerrel együtt teltebb példái kifejezetten jól működhetnek együtt paradicsomos ételekkel, karcsúbb, ropogós tételeit pedig sokféle salátavariációhoz feltálalhatjuk.

 

A TESZT MENETE

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható rosé cuvée borokat vizsgáltuk, melyek ára 1.000 Ft – 2.000 Ft / palack árkategóriába estek. Csak a száraz és 2019-es, 2020-as évjáratú borok kerülhettek most a kóstolók elé (a 2019-es azért hagytuk benne, mert egyes pincészeteknek csak ilyen évjáratú borát találtuk a polcokon, és így a vásárlók is ezt isszák). Ezek a borok, szinte mint fajtajelleg írhatjuk a technológiához, acéltartályban készültek.