A rosé a legtrendibb nyári bor és nem véletlenül! Könnyedsége, gyümölcsössége miatt választják egyre többen és a vaktesztünk után állíthatjuk, hogy nagyon is jól teszik, akik a rosé mellett döntenek. Hatalmas élmény volt végigkóstolni a hazai választékot, igazi finomságokra leltünk, amikből már be is spájzoltunk, hogy legyen mihez nyúlni, ha egy hűsítő fröccsre vágynánk. Mutatjuk, hogy nekünk mely tételek ízlettek a legjobban a 23 kóstolt, 2018-as évjáratú száraz rosé közül.

A ROSÉ

Eme bor különlegességét az adja, hogy kékszőlőből készül, de a fehérborokra jellemző eljárással. Tehét szüret után a kékszőlőt bogyózzák és pár órát állni hagyják a héjjal együtt, amiből kioldódnak a festékanyagok a lébe. Ezután préselik.

A szüret ideje fontos még. Sokszor olvashatjuk a rosé borosüvegeken, hogy roséra szüretelték a szőlőt. Ez azt jelenti, hogy a vörösbornak megfelelő érettség előtt szedik le a szőlőt, ezzel elérve a frissebb, gyümölcsösebb ízeket.

A rosé amúgy a franciaországi Provence-ból származik, de mi most a hazai tételeket kóstoltuk meg.

 

TESZT MENETE

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható, 1.000 Ft/palack ár alatti rosékat vizsgáltuk. Csak a száraz és 2018-as évjáratú borok kerülhettek most a kóstolók elé.

Érdekes, hogy minden szakértő ugyanazt mondja, hogy csak a friss (tavalyi évjáratú) rosé az igazi, mert a rosétól elvárt üdeséget csak ezek a borok tudják. Ezt a láncok figyelembe veszik talán, de azért a polcokon található száraz rosék 25%-a 2015/2016/2017-es évjárat, a mi megfigyelésünk szerint, amit a beszerző körúton tapasztaltunk.

Kóstolás, előkészület

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, ami képeken is látható, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat egységesen 10-12 C közé hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is volt szükség, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a rosétól elvárt friss gyümölcsös illat.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között trappista sajtot, kifli szeleteket és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

AZ ÉRTÉKELÉS MENETE

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a fiatalabb vagy könnyedebb bort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a rosékat, az alábbi szempontok szerint.

Nem tettünk különbséget aszerint, hogy egyféle szőlőből készült a rosé vagy házasított. Ez nem egy borverseny.

A táblázatban ettől függetlenül feltüntettük, hogy milyen szőlő(k)-ből készült a bor, ha az a címkére ráírták. A cuvée felirat sincs rajta minden házasított rosén. Van, ahol csak a leírásból derül ki.

Illat: friss, szőlős, gyümölcsös illatokat vártunk, amelyek gyorsan feltárulnak.

Íz: a borban található savaktól, a feltáruló egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy frissességet sugározzanak. Fiatalos, egyszerű aromákat kerestünk, amelyek valóban könnyeddé tesznek egy rosét. A fajtajelleg okozta ízeltérések most nem annyira számítottak, persze ha ezek egy finom rosét eredményeztek.

Egyensúly / jólesett-e: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, vagy valamelyik pl. savtartalom túlzó-e. A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.

A színt nem értékeltük, mert ez nagyban függ a technológiától és fajtától és utólag is úgy látjuk, hogy nem befolyásolja a bor minőségét. Ettől függetlenül tudjuk, hogy a kevésbé tapasztalt vásárlók dönthetnek a szín alapján, hogy melyik üveg rosét vegyék le a polcról.