Sok helyen már izzik a faszén a grillsütőkben, de az igazi grillszezon még csak most indul. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk elképzelhetetlen a sütögetés grillsajt nélkül. A kiváló grillsajt ismérve, hogy kemény-félkemény állagú, szépen meg lehet pirítani a külsejét, anélkül, hogy megégne és a belseje mégis puha, lyukacsos marad. A grillsajtok világában kevésbé jártas tesztelők időnként meglepődnek azon, hogy a valódi grillsajt rugalmasabb, stabilabb állagú a hétköznapi sajtoknál. Pedig éppen az ebből adódó könnyű kezelhetőség tette az utóbbi években felkapottá, trendivé a sajtgrillezést. Ezek szerint a szempontok szerint teszteltünk 14 grillsajtot és igazi csemegére leltünk!

img_4289.jpg

A GRILLSAJTRÓL

A legelterjedtebb grillsajt a halloumi típusú sajt, ami kifejezetten sütésre alkalmas. A halloumi típusú grillsajt jellemzői:

– nagyon stabil az állaga, hőre sem olvad (ettől még kellemesen puha lesz sütéskor) – ezért a legjobban grillezhető sajt
– rágáskor kicsit nyikorgós, jellegzetes állag (ez kifejezetten fogyasztói elvárás)
– alapvetően tiszta, csak finoman karakteres ízek
– a sósabb sajtok közé tartozik

A tesztbe természetesen más – grillezésre kínált – sajtok is bekerültek, mint a mozzarella és ömlesztett jellegű sajtok és sajtkészítmények.

TESZT MENETE

A beszerzéskor az alábbi szempontok szerint vásároltunk:

– a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy a sajt grillezésre alkalmas

– csak natúr sajtokat válogattunk a tesztre (fűszer, aroma és füstmentes)

– 100% tehéntej tartalom.

A teszten 12-en vettünk részt. A sajtokat faszénen sütöttük meg, egy egyszerű grillsütő rácsán, alacsony-közepes intenzitású parázs felett.

A sajtokat a csomagoláson előírtak szerint sütöttük. Ahol nem írtak erről semmit, ott jelöltük, hogy mennyi idő alatt sütöttük ki.

A megsült sajtokat levettük a rácsról, és 2 perc hűlés után, de még melegen kóstoltuk.

tesztgyoztes_1.jpg

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A félkemény grillsajtok közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Tehát elvárt volt, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.

Illat: enyhe sajtillatot vártunk, semmi intenzívet, csak amit egy kevésbé aromás félkemény sajttól elvárható.

Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására és szépen piruljon meg. A belseje maradjon puha, lyukacsos szerkezetű. Ne legyen rágós!

Íz: a hő hatására pörk-anyagok képződnek a külső rétegen, ahogy a sajt megsül, ez természetes és ez ad neki egy pikáns ízt. A belső rész íze legyen kellően tejes-édes-savanyú. A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét.