Ha tél, akkor narancsszezon! Télen fogyasztjuk a legtöbb narancsot, ami azon túl, hogy finom, egyben természetes C vitamin és rost forrás is. Sokan vagyunk, akik folyékony formában is szeretjük a narancsot ízét. Itt az ideje, hogy vakteszteljük a magyar narancsszörpöket!

borito1_6.jpg

A GYÜMÖLCSSZÖRPÖK A MAGYAR ÉLELMISZER KÖNYVBEN (2-601/2/1)

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

A gyümölcstartalom mennyisége
Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni:  a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

Érzékszervi jellemzők
Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.
Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.
Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.
Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

KÓSTOLÁS MENETE

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk.

A szörpöket többször is megkevertül kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsav mentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

A szörp teszten most 11-en vettünk részt.

 

ÉRTÉKELÉS, PONTOZÁS

Illatban is vártuk az erősebb narancsaromákat. A tisztán narancsaromával készült szörpöket fel lehet ismerni az illatukról is.

Állagnál most az volt a fontos, hogy az előírt higítási arány finom szörpöt eredményez-e és nem íztelen italt. Illetve akkor adtunk még alacsonyabb pontszámot, ha nem jól állították be javasolt higítási arányhoz a cukor mennyiséget, ami jellemzően túl édes szörpökre jellemző.

Ízben természetesen a narancs volt a legfontosabb, a természetes narancsíz. Ha túl édes volt azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a narancsíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot.