Az egészség és a nyugalom szinonimája a zöld tea. Nagyon sok jótékony hatása mellett azért isszuk a zöld teát mert finom. A boltokban nagy választék van, és az ár nem mindig jó iránymutató, ha minőségi zöldteát szeretnénk inni. Ezért most végig kóstoltuk az országosan kapható zöldteákat. Íme az eredmény!

 

A ZÖLD TEÁRÓL

A zöld tea a szó szigorú értelmében vett tea, mely a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval. Alapvetően Ázsiában népszerű ital, de napjainkban, köszönhetően többek között kedvező élettani hatásainak, egyre kedveltebb nyugaton is, ahol korábban a fekete teát részesítették előnyben.

A fekete teával ellentétben a zöld tea egyáltalán nem erjesztett. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.

A zöld teát az elmúlt évtizedekben számtalan vizsgálatnak vetették alá, tüzetesen tanulmányozva az azt rendszeresen fogyasztók eredményeit is. A kísérletek az esetek többségében pozitív fejleményekről számoltak be, arról, hogy a hatásait élvező személyek magasabb átlagéletkornak és jobb egészségi állapotnak örvendhetnek, mint a zöld teát nem fogyasztó társaik. Az is kiderült, hogy a zöld tea összetevői között számos vitamin, ásványi anyag, bioaktív összetevő és antioxidáns is megtalálható, melyek igen kiváló élettani hatásokkal rendelkeznek.

A tea fogyasztása Kínából ered. Története egészen Kr.e 2737-re nyúlik vissza, amikor is egyszer Sen-nung császár az ivóvizét forralta, és a hirtelen feltámadt szél miatt a fákról lehulló levelek a forró vízébe landoltak. Ekkor rácsodálkozott arra, hogy micsoda ital keletkezett a forró vízből. Miután a kínaiak megállapították azt, hogy a forratlan víztől megbetegedhetnek, igyekeztek a forralt vizet minél ízletesebbé tenni, így bukkantak rá a teacserje leveleire. Miután elkezdték fogyasztani ezt a különleges italt, megállapították, hogy a tea nem csak finom, de élénkítő hatással is bír.