2020 év végére megváltozik a Magyar Élelmiszerkönyv trappista sajtokra vonatkozó leírása, ami szigorítja a jelenlegi szabályokat. Ez még 6 hónap legalább, ezért szerettük volna megtudni, hogy jelenleg melyik trappista sajt a legfinomabb. Következzen a 18 sajton elvégzett vaktesztünk eredménye!

ÚJ TRAPPISTA “SZABÁLY”

A NÉBIH korábban így nyilatkozott az “új” trappistával szembeni elvárásokról:

– A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;

– Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;

– A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;

– Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);

– Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);

– Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

Az “új” trappista MÉ szabály szerint  csak tehéntej, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt lehet.

Jelenleg egyéb tejszármazékokat is fel lehet használni.

 

TESZT MENETE

A vaktesztre az összes országosan kapható tömbös trappista sajtot beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO áruházakban kaphatóak.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

A sajtokból a hűtőből kivéve először vékony szelteket vágtunk, hogy a színt, sajtlyukak méretét szemrevételezéssel értékelhessük.

Ezután az előkészítő kockákat vágott a trappista sajtokból, és a vakteszten résztvevők ezen mintákon végezték el a kóstolást.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Figyelembe vettük a MÉ II. verziójában leírt trappistára vonatkozó új szempontokat is.

Illat: a trappista sajt jellegzetessége az oltóanyagok hatására felszabaduló nagyon enyhén kesernyés ízjegy és a tej édes-savanyú aromái. A tisztán csak tejfölös vagy tejszínes illat nem idegen illat, de önmagában nem elég. A jellegtelen, semleges illatokat lepontozzuk.

Állag: a MÉ II. aranysárga-aranybarna szint ír, szerintünk ez már inkább a nagyon érett sajtok kérgét jellemzi, illetve azokét, amelyekben van színezőanyag pl. E160b = annatto, ami például a cheddar egyik alapvető színezőanyaga is. Így mi a színt nem értékeltük most.

Az utolsó helyezett sajt lyukmentes sajttésztája
 
A “Garantáltan 35 napig érlelt sajt” márványozott, nem egységes színű sajtésztája
 
 
A tesztgyőztes sajttésztája
tesztgyoztes_2.jpg

 

A lyukacsokat minőségi jegyként kezeljük, amely sajtok teljesen lyukmentesek, azokat lepontozzuk.

A rágós vagy éppen málós, gyurmaszerű állagot szintén lepontozzuk.

Reszelhetőséget is teszteltük és az állag pontszámban beleszámítottuk, hogy mennyire reszelhető szépen a sajt. A reszelt sajtnál elvárás, hogy ne töredezzen reszelés közben, a reszelt sajt ne ragadjon össze. Aprolyukú reszelőn teszteltük a sajtokat, hűtő “hidegen”.

 

Íz: enyhe sózású, kellemesen édeskés-savanykás-kesernyés zamatú, idegen íztől mentes trappistákat értékeljük jobban. Az íztelen, vagy csak édes-savanykás ízű trappistákat lepontozzuk.

 

A TESZT EREDMÉNYE

18. Tanya Aranya trappista, egységára: 2278 Ft/kg. Pontszám: 3,8/10 pont  

Enyhe kesernyés, trappistára jellemző illat. Nagyon apró lyukak, lágy tészta. Üres, enyhén kesernyés-savanykás íz. Reszelhető, de kissé összetapad a sajtreszelék.

17. Cheeseland, egységára: 1369 Ft/kg. Pontszám: 4,1/10 pont  

Enyhe , vajas illat. Semmi lyuk. Ragadós, masszás állag. A fog alatt nyikorog rágáskor a sajttészta.  Enyhe sajt jellegű íz, de semmi trappista jelleg. Jól reszelhető, bár picit hozzátapad a reszelőhöz.

16. Talléros trappista, egységára: 2537 Ft/kg. Pontszám: 4,2/10 pont 

Aromamentes íz és illat. Az állaga homogén, lyukmentes. Jól reszelhető.

15. Auchan trappista, egységára: 1926 Ft/kg. Pontszám: 4,4/10 pont  

Aromamentes íz és illat. Az állaga homogén, lyukmentes. Jól reszelhető.

14. LIDL Pilos trappista, egységára: 1499 Ft/kg. Pontszám: 4,6/10 pont 

Aromamentes íz és illat. Az állaga homogén, lyukmentes. Jól reszelhető.

13. PENNY Sissy trappista, egységára: 2070 Ft/kg. Pontszám: 4,7/10 pont 

Enyhe, tejes illat. Homogén, lyukmentes tészta. Az állaga nem ragadós. Gyenge intenzitású kesernyés íze van, viszont mellette “üres” ízű a sajttészta. Jól reszelhető.

12. Fino trappista, egységára: 2963 Ft/kg. Pontszám: 4,7/10 pont 

Enyhe illat. Kellemesen sós, minimál trappista jelleg íz. Nyikorgott rágáskor a fogunk alatt a sajttészta. Jól reszelhető.

11. MIZO trappista, egységára: 2641 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont  

Enyhe savanykás illat. Lágy, puha állag, ami kissé ragadós is. Apró lyukak felfedezhetőek a sajttésztában. Sós ízű, de mellette nem érezni a jellegzetes trappista sajt aromáit. Reszelhető, de ragad a reszelő fényanyagához.

10. LIDL Pilos trappista 300 g, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 4,9/10 pont  

Enyhe illat. Kellemesen sós, minimál trappista jelleg. Nyikorgott rágáskor a fogunk alatt a sajttészta. Jól reszelhető.

9. SPAR trappista, egységára: 1941 Ft/kg. Pontszám: 5,1/10 pont  

Enyhe, tejes illat. Lyukacsos állomány. Nagyon világos sajttészta, ami inkább friss sajtokra jellemző. A só erősít a sajt ízén, ami nem túl jellegzetes, inkább tejfölre emlékeztet. Jól reszelhető.

8. TESCO trappista, egységára: 1927 Ft/kg. Pontszám: 5,1/10 pont  

Enyhe, tejes illat. Lyukacsos állomány. Nagyon világos sajttészta, ami inkább friss sajtokra jellemző. A só erősít a sajt ízén, ami nem túl jellegzetes, inkább tejfölre emlékeztet. Jól reszelhető.

7. TOLLE trapista , egységára: 2470 Ft/kg. Pontszám: 5,2/10 pont 

Enyhe, savanykás illat. Picit lyukas sajttészta. Alig érezhető íz, inkább savanykás, tejfölös. Jól reszelhető.

6. ALDI Kokárdás trappista, egységára: 1499 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont  

Alig detektálható illat. Apró lyukacsos sajttészta. Alig érezhető íz, ami inkább savanykás. Hiányzik a trappista jelleg. Jól reszelhető.

5. MIZO Trappista 6 hetes érlelésű, egységára: 2999 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont

Enyhe, de jellegzetes trappista illat. Pici lyukacsos sajttészta, ami kicsit mállós, puha. Savanykás-minimálisan kesernyés íz, a sózása jó, de alig érezhető a jellegzetes trappista aroma. Reszelhető, de kissé tapad a reszelő fémanyagához.

4. Mlekpol trappista, egységára: 1999 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont 

Tejes, trappistás illat. 1 mm rögszerű lyukak néhol. Keményebb állagú, nem ragadós. Az íze enyhe, nagyon enyhe trappista. Jól reszelhető.

3. Fino 35 napig érlelt trappista, egységára: 2899 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont 

Házi tejes, zsíros illat. A tészta keményebb, alig lyukas és kissé heterogén a színe, márványos. A sózás jó, az íz tejes, de nem jellegzetes trappista ízű. Nagyon jól reszelhető.

2. Ammerlander, egységára: 1999 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe trappista illat. Kis, rögös lyukak a sajttésztán. A sajttészta lágy. Érezhető a trappistára jellemző kesernyés íz. Jól reszelhető, alig tapad a reszelő fényanyagához.

1. Magyar trappista (Alföld Tej Kft.), egységára: 1498 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont 

Kellemes tejes, trappistás illat. Elég sok, apró-közepes röglyuk van a sajttésztában. A sajt állaga masszívabb, de rágáskor lassan elolvad. Ízében közepes intenzitással van a trappistára jellemző kesernyés íz. Finom, magában is fogyasztható csemegesajt. Nagyon jól reszelhető. Az ára kiváló, így minőségi és ár-érték arány győztes is egyszerre.

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes mind minőségben, mind ár-érték arányban kiemelkedik a vaktesztelt mezőnyből.

Érdekes, hogy egyik sajt csomagolásán sincs feltüntetve olyan összetevő vagy adalék, amit majd az új Magyar Élelmiszerkönyv trappista szabály ne engedne. Az állagra, ízre, illatra vonatkozó leírásoknak a tesztgyőztes és a 2. helyezett biztosan megfelel. Kíváncsiak vagyunk, hogy lesz-e további termékfejlesztés a magyar gyártók között. Ha igen, akkor 2021-ben jöhet egy újabb trappista teszt!