A tojás az ősidők óta az emberek egyik legjelentősebb táplálékforrása. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.

Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.

 

A TYÚKTOJÁS JELLEMZŐI

Szabályosság: a tojás az egyik végén hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek, és nincs elnyúlva sem.

Héjának a színe lehet fehér vagy barna, ami a minőséget a szakirodalom szerint nem befolyásolja.

Méretek: a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm között van.

Súlyarányok: átlagosan a tyúktojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.

Osztályozása: A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frissességük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas.

Vitamintartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. “A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb.”

 

A KERESKEDELMI FORGALOMBA KERÜLŐ TYÚKTOJÁS JELZÉSE

A szám a tyúk tartásának körülményeire utal, utána következik az országkód (Magyarországon HU)

0 – “biotojás” – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt

1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték

2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással

3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve

A tojás a kereskedelemben az egész világon hasonló módon, csomagolásban kerül forgalomba.