A tej az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk. Felhasználása széleskörű: isszuk magában, kakaót készítünk belőle, tejszín helyett a kávéba is beletesszük, pudingot fűzünk vele, ráöntjük a reggeli müzlinkre és még sorolhatnánk. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik tej most a legízesebb az országosan kapható termékek közül, ezért kóstoltuk végig a 17 különböző márkájú 2,% zsírtartalmú tejeket. Mutatjuk a tesztgyőztest.

img_0062.jpg

A TEJ A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A pasztőrözött tej olyan fogyasztói tejféleség, amelyet a gyártás során 71,7 °C hőmérsékleten 15 másodpercig vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet–idő kombináció szerint hőkezeltek, majd a legrövidebb időn belül legalább 6 °C-ra hűtöttek, és foszfatázpróbával negatív, de ugyanakkor peroxidázpróbával pozitív reakciót mutat.

Az ESL (Extend Shelf Life) technológia gyakorlatilag a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között van. Olyan hőkezelés, amelynek során a tejet legalább 0,1 másodpercig maximum 135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik. Ennek következtében a tej élvezeti értéke nem csökken, azonban az eltarthatósága 21-28 napra nő.

 

A TESZT MENETE

A tesztre beszereztük az országosan kapható ESL 2,8% zsírtartalmú tejeket, TetraPack vagy Pet palackos csomagolásban.

Figyeltünk arra, hogy legalább 14 nap legyen még a lejáratból, ezért a beszerző körút hosszabbra sikerült a szokásosnál, amire minden márkából megtaláltuk a megfelelő szavatossági idővel rendelkezőt.

A tesztet, ahogy mindig, a magyar Ár-érték Arány Kutató Egyesület szervezte, 11 résztvevővel.

A tejet a hűtőből kivéve kiporcióztuk fehér poharakba a kóstolók elé, akik már csak a kiporciózott és számozott mintákkal találkoztak.

Mivel ennek a terméknek nagyon alacsony az illat intenzitása, ezért semleges “illatú” friss levegőjű helyiségben csináltuk a tesztet.

Holtverseny és azonos gyártó esetén a teszt után összekóstolásokat végeztünk.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: nem vártunk intenzív aromákat, de a jellegzetes édeskés-tejes illatot elvártuk. Amennyiben nagyon semleges volt az illat, akkor alacsonyabb pontszámot adtunk. Abban az esetben, ha savanyú illatot éreztünk volna, szintén alacsonyabb pontszámot adtunk volna, de végül ilyen minta nem volt a teszten.