A trappista sajt a legfontosabb szendvics alapanyagunk. Persze használjuk pizzára, sült húsokhoz és persze néha csak benyúlunk egy szeletért a hűtőbe. 2021-ben úgy néz ki változni fog a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása, de erre még várnunk kell. De mi nem bírtunk várni egy új teszttel, kíváncsiak voltunk hogy az elmúlt évben változott-e valami a trappista “piacon”. Ezért végigkóstoltuk az összes országosan kapható szeletelt terméket!

 

A VÁRHATÓ ÚJ TRAPPISTA LEÍRÁS A MAGYAR ÉLEMISZERKÖNYVBEN

A NÉBIH korábban így nyilatkozott az “új” trappistával szembeni elvárásokról:

– A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;

– Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;

– A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;

– Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);

– Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);

– Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

Az “új” trappista MÉ szabály szerint  csak tehéntej, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt lehet.

Jelenleg egyéb tejszármazékokat is fel lehet használni.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztre az összes országosan kapható tömbös trappista sajtot beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO, COOP áruházakban kaphatóak.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Figyelembe vettük a MÉ II. verziójában leírt trappistára vonatkozó új szempontokat is.

Illat: a trappista sajt jellegzetessége az oltóanyagok hatására felszabaduló nagyon enyhén kesernyés ízjegy és a tej édes-savanyú aromái. A tisztán csak tejfölös vagy tejszínes illat nem idegen illat, de önmagában nem elég. A jellegtelen, semleges illatokat lepontozzuk.