A leggyakoribb pizzafeltét és szendvicsbetét a szeletelt sonka. Nincs olyan húsimádó, aki ne szeretné és ne használná. Főleg, amikor otthon készítjük el a kedvenc ételünket, szeretünk kiváló minőségű és magas hústartalmú szeletelt sonkát használni. Most ezt a termékkört vakteszteltük végig, hogy megtaláljuk a legfinomabbat!

A SZELETELT FŐTT, SÜLT SONKÁK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN (1-3/13-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS, 2.2 FEJEZET)

A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy lapocka; vagy marhacomb vagy lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból előállított pácolt és

a) főtt;

b) füstölt, főtt;

c) füstölt, sült;

d) füstölt, főtt, sült húskészítmények.

Nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5% (m/m) (58%-os víztartalomra vonatkoztatva). A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű.

Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített. A csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos.

Állomány: jól átfőtt vagy átsült, nem rágós, jól szeletelhető. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz. A testtájra utalni kell.

Az előkészítés módjára a „darabolt” vagy „kötözött” szavak használatával utalni kell. A pácolás módjára utalni kell.

Alak: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul, szőrtelenített. A csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos.
Állomány: jól átfőtt vagy átsült, nem rágós, jól szeletelhető. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.
Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz.

 

A VAKTESZT MENETE

A magas hústartalmú, főtt és szeletelt sonkákat válogattuk be, amelyeknek legalább 80% a hústartalma.

A tesztre az Interspar, ALDI, LIDL, PENNY, COOP, REÁL, TESCO, Auchan üzletekben vásároltunk be.

A teszten 2 elkülönített turnisban 11-en vettek részt (5+6 fő). A kóstolók elé 1 fő végezte az előkészítést.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Figyelembe vettük a Magyar Élelmiszerkönyv leírását.