Mindenki ismeri a történetet, ami a bátor hajósokról szól, akik a hosszú felfedezőutakra savanyú káposztát vittek magukkal, hogy megelőzzék a skorbut (C-vitamin okozta hiánybetegség) kialakulását. Ma pedig a legfinomabb káposztás ételek összetevője a székely káposztától a húsgombócos káposztáig. Persze sokan esszük savanyúként, csakis kézzel, olyan pózban, ahogy a mesefilmekben az óriások kapják be áldozatukat. Így nagy kedvvel kóstoltuk végig a 13 mintát a vakteszten. Mutatjuk az eredményt!

 

HOGY KÉSZÜL?

A fejes káposztát torzsa fúrják, majd csíkokra szeletelik, sózva, fűszerezve nagy műanyag tartályokba, élelmiszeripari kritériumoknak megfelelően kialakított vasbeton medencékbe rakják. Házilag tradicionálisan fa- és cserépedényekbe készítik. Töltött káposztához egész fejeket is savanyítanak. Gyakori ízesítője köménymag, egész fekete bors, babérlevél. Az ínyenceknek ki lehet még egészíteni mustármaggal, apró erős paprikával, tormával, káposzta aromával, karikázott birsalmával- és vöröshagymával. Levegő kiszorításával (tömörítés) a rászorított fedél alatt tejsavas erjedésnek indul.

Mikor az erjedés megindult, a káposzta levet ereszt, felhabzik, a tetejére gyűlő habot víz hozzáadásával eltávolítják. Gyors savanyítása (régen): a fejeket felaprították, kisebb edénybe téve vízzel felöntötték, az erjedést kovásszal, vagy kenyérdarabbal indították. Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgál, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas.

A savanyú káposzta és annak leve tele van C-vitaminnal és ezen kívül sok más vitaminnal, és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval egy multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztre az összes országosan kapható savanyú vagy savanyított káposztát beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO áruházakban kaphatóak. Terítékre kerültek a fehérboros változatok is.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en.

A pontosabb összehasonlítás érdekében a konzerv káposztákat is behűtöttük, hogy kiküszöböljük a hőmérséklet különbség okozta íz eltéréseket.

ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: aki kóstolt házi és kistermelői savanyú káposztát, az könnyen felismeri annak jellegzetes, össze nem téveszthető illatát. Mivel a kóstolók között többünknek is készítenek a nagyszülei házi savanyú káposztát, így ehhez tudtuk hasonlítani a tesztminták illatát (és persze ízét is). A jellegtelen és csak erjedt aromát árasztó savanyúkáposztákat lepontoztuk.