A szendvicsek nem lehetnek finomak “kenőanyag” nélkül, amelyek közül a sajtkrémet tudják leginkább feldobni a szendvicsünk ízét. A gyerekek egy idő után megunják a margarint a szendvicsben és örülnek, ha egy kicsit finomabb dolgok kerülnek bele. A sajtkrémmel azért nem lehet hibázni, mert mindenki szereti a sajtot, ha tömör, ha krémes. Ezért teszteltünk 19 különféle krémsajtot, hogy megtaláljuk Nektek a legfinomabbat.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV UTALÁSAI

Friss sajtok, készítmények

Közös jellemzőjük, hogy a gyártás után azonnal fogyaszthatók, lágy állományúak és kellemesen savanykás ízűek. A friss sajtok egyik alcsoportját a nagy zsírtartalmú, mikrobiológiai savas és azt kiegészítő oltós (vegyes) alvasztással gyártott tejszínsajtok képezik. A friss sajtok másik nagy alcsoportját a legkülönbözőbb zsírtartalommal, kizárólag mikrobiológiai savas vagy azt kiegészítő oltós (vegyes) alvasztással gyártott túrófélék képezik, amelyek készíthetők leveles vagy rétegezett, rögös, ill.  szemcsés, valamint krémes állománnyal.

Ömlesztett sajtkészítmények

Az ömlesztett sajtkészítmény olyan termék, amely sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír, valamint egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Követelmény, hogy a végtermék szárazanyagában a sajt(ok)  mennyisége legalább 51% (m/m) legyen, a tejcukortartalom nincs korlátozva.

edf_jun06_lun_salami_sq.jpg

TESZT MENETE

Vaktesztünkön az illatot, állagot és az ízt pontoztuk, kilencen. A krémsajtokat magukban, kenyér nélkül kóstoltuk 2-3 perccel a hűtőből való kivétel után.

Illat: a natúr, egyszerű tej, tejszín, sajt illatokat kerestük, nem vártunk erős intenzitást, mert mindegyik sajt “natúr” jelölésű.

Állag: ezekhez a sajtkrémekhez nem adnak hidrogént, tehát nem lesz habos az állaguk. Nem folyós állagú, elsősorban homogén krémsajtokat keresünk, de ha darabos és ez nem ront az élvezeti értéken, azt sem pontozzuk le. A lényeg ezeknél a termékeknél, hogy jól kenhetőek legyenek, lévén, hogy szendvicsbe kerülnek.

Íz: az illathoz hasonlóan az egyszerű sajtos, tejes, tejszínes, tejfölös ízjegyeket keressük. A sózás passzoljon a sajt ízéhez, tehát emelje ki, de ne túlzottan, hagyja, hogy a természetesen alapanyagokból kibontakozzon a termék zamata.