A virslik között a juhbeles termékek külön kategóriát képeznek. Vékonyabbak, füstösebbek lehetnek a többi virslitípusnál és a ropanós bél miatt sokak imádják hod-dogban, sült tésztában, levesben és szinte magában is fogyasztani. Nekünk is az egyik kedvenc visrslifajtánk, ezért most vakteszteltük a hazai választékot, lássuk melyik a legfinomabb!

A VIRLSI A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.

Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.

232_big_2.jpg

A JUHBELES VIRSLIRŐL

A frankfurti és a bécsi virlsi is juhbélbe vannak töltve, ezek története már a 19. századba nyúlik vissza, sőt egyes feljegyzések szerint Németországban már a középkorban is csináltak a mai virslire emlékeztető hústerméket.

A juhbélen túl még a füstölés, ami közös ezekben a termékekben, persze vannak kivételek ez alól, ahogy a tesztünkben is látszik.

A juhbél előnye a többi béllel szemben, hogy roppanóssá teszi a virslit, ami egyfajta friss fogyasztási élményt is ad.

Mivel a gyártók a frankfurti (ami Magyarországon javarészt nem juhbélbe van töltve, sőt sok a “hámozott” frankfurti) és bécsi virsliken túl is komoly fejlesztéseket végeznek a juhbeles virslik területén, ezért most ezeket a földrajzi (fantázia) névvel nem jelölt virsliket vakteszteljük.