Nemcsak a gyerekek várják minden évben a jégkrém szezont, hanem a felnőttek is. Évente kb. 3-4 liter az egy főre eső jégkrém fogyasztás Magyarországon. A családi kiszerelésű jeges finomságok mellett a legjobban a csokis borítású jégkrémek fogynak. Mi most a ropogós csokiborítású pálcikás verziót kóstoltuk, hogy Nektek ne kelljen ezzel vesződni 🙂

A JÉGKRÉM TÖRTÉNETE

A jégkrém története a fagylalt történetével kezdődik. Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből. A történelem sok fagylaltkedvelő hírességet tart számon, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt, Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix, gazdag udvartartásának udvari sütő- és cukrászmestereinek közreműködésével. Magyarországon az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

A gombócos fagylaltok előállítása az olaszoktól származik, jégkrémet pedig Amerikában állítottak elő először, amikor is Baltimore-ban 1857-ben megnyílt a világ első jégkrémgyára.

 

JÉGKRÉM A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Jégkrém: A jégkrém üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

 

A TESZT MENETE

A jégkrémek beszerzésénél figyeltünk arra, hogy a termékek vásárlás után azonnal a mobil fagyasztóládánkba kerüljenek.

A tesztre beszereztük az összes országos láncban kapható csokiborítású jégkrémet. Fő szempont a ropogós rész a csokiborításban, ami lehet keksz, mogyoró, mandula, rizs, karamell.

A beszerzéskor nem volt szempont a jégkrém belsejének íze, szerettünk volna szélesebb repertoárt bemutatni nektek.

A tesztcsapatnak a jégkrémeket egyenként szervíroztuk, hogy az olvadás a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az eredményt. Az előkészítő és a kóstoló szobában is 21 fokra hűtöttük a hőmérsékletet.