A szeletelt, pácolt karaj a felvágottak egyik legfinomabbja. Kellemes íze, alacsony zsírtartalma miatt a szendvicseink kedvelt összetevője. Alacsony kalóriatartalma miatt a diétás menüben is helye van. A gyerekek szintén szeretik homogén állaga és lágy íze miatt, így a teszt egyben segítség az anyukáknak, hogy melyik szeletelt karajt tegyék a szendvicsbe, amit a gyermekük az iskolába visz. Íme a 13 füstölt, pácolt felvágott karaj vaktesztjének eredménye!

img_7180.jpg

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZABÁLYOZÁSA

A Magyar Élelmiszerkönyv külön nem szabályozza a tesztben szereplő füstölt/főtt/pácolt szeletelt karaj felvágottat, ezért arra a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő sonka és egyéb húskészítmények fejezet mérvadó.

A füstöléssel készült húskészítményeknél célszerű, de nem mindig kötelező a füstölt jelző használata.

A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy lapocka; vagy marhacomb vagy lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból előállított pácolt és a) főtt; b) füstölt, főtt; c) füstölt, sült; d) füstölt, főtt, sült húskészítmények.

Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített. A csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos.

Állomány: jól átfőtt vagy átsült, nem rágós, jól szeletelhető. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz. A testtájra utalni kell. A pácolás módjára utalni kell (pl. gyorspácolt).

 

A TESZT MENETE

A vaktesztünkön most 11-en vettünk részt és az illatot, állagot és ízt pontoztuk. Csak sertés karajt teszteltünk.
A pácolt és főtt és/vagy füstölt karajnak jellegzetes illata lesz a pácban lévő fűszerektől. A füst emellé még kellemes társillat. Tehát fűszeres és/vagy kellemes füstölt illatot várunk.

A fűszerezés és füstölés természetesen meghatározza az ízt is, nem kell erős íznek lennie, de ne az ízfokozó hatása domináljon.

A vizes állag egyértelműen a gyenge minőség jele, ahogy a csomagolás alján összegyűlt páclé is, amit kiengedett magából a szeletelt karaj. Ez sérti az Élelmiszerkönyvben szabályzását is. Inkább szárazabb, nem rágós , természetes főtt vagy sült karaj állagot várunk, nem pedig valami rágós vagy épp széteső szeleteket.

 

ADALÉKOK ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK JELZÉSE

A cikk végi táblázatban az egyes szeletelt sonkáknál azokat az adalékokat nevesítjük, amelyek bio élelmiszerekben nem engedélyezettek. Példa kedvéért a nátrium citrátot (E331), amit minden élő sejt tartalmaz, nem jelöljük. Tehát, ha bio élelmiszerekben engedélyezett az alapanyag, a Maradok a pénzemnél blog tesztjeiben nem jelezzük.

A glutén és laktózmentességet minden terméknél beírtuk a táblázatban.