A gyerkőcök azért szeretik a nuggetset, mert a kis falatkákat gusztábbnak találják. Mi felnőttek is nagyjából ezért szeretjük, de nem mindegyiket és már kicsit felturbózva, mondjuk chili szószba mártva. Szinte minden boltban kaphatóak, de a minőségük, leginkább a hústartalmuk miatt elég széles skálán mozog. Ezért vakteszteltük az országosan kapható 13 nuggetset.

 

A CHICKEN NUGGETS TÖRTÉNETE

A nugget szó rögöt jelent, utalva ezzel az aranyrögre, formában és színben is. A nuggetset az 1950-es években Robert C. Baker, a Cornell Egyetem élelmiszertudományi professzora találta fel, és szabadalom nélküli tudományos munkaként publikálta. Ezt a falatnyi, tésztával bevont, majd rántott csirkedarabot Baker és társai “Chicken Crispie”-nek nevezték.

Érdekes olvasni a chicken nuggets angol Wikipédia oldalán, hogy akkoriban az amerikai gyártók nem ismertek arra módszert, hogy a hús köré olyan bevonatot képezzenek, hogy a kisebb hús darabok ne fagyjanak össze és kiolvadás után is egyszerűen és gyorsan kisüthessék őket.

Azt nem tudjuk, hogy Baker végzett-e kutatást, és mondjuk a világhírű wiener snitzel ihlette a nuggetset, vagy újrafeltalálta, az amúgy már több, mint 500 éve létező és a mórok által Európában meghonosított panír technológiát.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható baromfi húsból készült nuggetset.

A kóstolást, ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 11 fő.

A nuggetseket sütőben sütöttük, a gyártók által a csomagoláson feltűntetett ideig.

A sütés után az előkésíztő a kóstolók elé helyezte, számozva a mintákat és még frissen a nuggetsek illatát kezdték értékelni.

Ezután feldaraboltuk a panírozott falatokat, a kóstolók szemrevételezték a panír és a hús arányát.

Kóstoláskor csak olyan falatok kóstoltunk, aminek mindkét oldala paníros volt.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: frissen sült panír és enyhe baromfihús illatot vártunk. Mivel sütőben sütöttük, így az olajos illat kifejezetten hátrányt jelentett a pontozáskor. Az alacsony intenzitású és nem teljes illatoka alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: fontos a hús (vagy húsos belső állomány) és a panír aránya. A túl vékony és a túl vastag panír is ronthatja a fogyasztási élményt. Észlelhető kontrasztot vártunk a ropogós panír és a puha hús között. A pogácsa jellegű, homogén állományú minták nem kaphattak magas pontszámot.