A hagyományos húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat a foszlós fonott kalács sem. Ha nincs időd sütni, de jó minőségűt és finomat szeretnél beszerezni, fonott kalács tesztünk segít a választásban. Tízfélét próbáltunk ki a legolcsóbbtól a legfinomabbig.

A FONOTT KALÁCSRÓL

Kalács szavunk szláv eredetű és nagyon régi, már a 14. századtól említik. Akkor „kerék alakú kerek tárgyat” értettek rajta. A magyar értelmezés ehhez társította később a „jobb minőségű süteményt”.

A kalácsot régen kemencében sütötték, akár közvetlenül a kemence fenekére téve, akár tepsiben vagy vaslábasban. Az egyik legismertebb kalács, a húsvéti fonott kalács elkészítése nagyon hasonló módon történik napjainkban is: friss élesztőt futtattak fel langyos tejben, amelyet összedagasztottak az átszitált liszttel és a tojással, amiben kézzel vajat morzsoltak el. A kalács alapos dagasztása után langyos helyen, konyharuhával letakarva kelesztették, végül, mielőtt három-vagy többfelé vették a tésztás és összefonták, még egyszer átgyúrták azt. Hogy a kalács héja fényes legyen, a nyers tésztát sütés előtt tejjel felvert tojással kenték meg.

 

FONOTT KALÁCS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A fonott kalács a Magyar Élelmiszerkönyvben a tejes tésztából készült péksütemények között található meg.

A tejes tésztából készült péksütemények gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), élesztő, só, lisztre számított legalább 3% tejpor vagy annak megfelelő tej, margarin (vaj), cukor, víz és szükség szerint adalékanyag felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, majd sütéssel előállított termékek.

A minőségi követelmények között meghatározásra került, hogy mekkora lehet a bélzet só-, zsír-, és cukortalma is.

A legfontosabb érzékszervi jellemzők:

Alak: a terméktípusra jellemző; ne legyen torz.

Héj: a terméktípusra jellemző színű, sima vagy cserepes; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott vagy feltűnően sérült.

Bélzet: a termékbél átsült, a héjtól nem elváló, a gyártáshoz felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, rugalmas, laza szerkezetű, vékony pórusfalú, selymes tapintású; ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen mikroorganizmusok által károsított.

Íz és szag: a termékre jellemző aromájú, enyhén érződjön rajta a tej és a cukor jelenléte; ne legyen idegen ízű és szagú.