Az ömlesztett sajtot mindenki ismeri, mi is teszteltük már a körcikkelyes kiszerelést. Most a szeletenként csomagolt verziót próbáltuk ki, hétköznapi nevén a lapka sajtot. Szendvicsekben nagyon népszerű, a nagy áruházláncok polcain is bőséges a kínálat. Mi most 24 lapka sajtot vakteszteltünk, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb.

A LAPKA SAJTRÓL

Az ömlesztett sajt sajtból, vízből, zsírból, emulgeálószerekből hőkezeléssel (ömlesztéssel) készített élelmiszer. Állaga lehet vágható vagy kenhető; forgalmazhatják tégelyben, tömlőben, hasáb alakú adagokban („kockasajt”), vagy szeletenként csomagolva (ez lapka sajt néven terjedt el). Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a sajt eltarthatósági idejét növeljék.

Már 1911-ben is kísérleteztek ömlesztett sajt előállításával, mikor Walter Gerber és Fritz Stettler svájci sajtkészítők a melegebb éghajlatú országokba exportált sajtok tartósságát próbálták meghosszabbítani, és reszelt ementálit nátrium-citráttal vegyítve melegítettek.

A módszert azonban James L. Kraft amerikai kereskedő, a Kraft Foods későbbi alapítója szabadalmaztatta 1916-ban, aki a svájciaktól függetlenül találta fel azt. A Kraft-féle sajtot kezdetben főleg az amerikai hadsereg vásárolta, a háztartásokban az 1950-es évektől kezdve terjedt el.

A termelés magyarországi meghonosítása Gratz Ottó tejgazdasági szakember és szakíró nevéhez fűződik.

 

A LAPKA SAJT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Az ömlesztett sajt egy vagy több sajtféleségből, tejalkotórészek és/vagy egyéb élelmiszerekhozzáadásával vagy ezek nélkül, aprítással, keveréssel, hőkezeléssel (ömlesztéssel) és emulgeálással előállított tejtermék.

Az ömlesztett sajtokat összetételük alapján három nagy csoportba soroljuk és megkülönböztetünk:

megnevezett sajtféleségű ömlesztett sajtot, ömlesztett sajtot és ömlesztett sajtkészítményt.

Mind a három csoportba tartozó termékek készíthetők vágható vagy kenhető állománnyal.

A zsírtartalom szerint az ömlesztett sajtok öt alcsoportba sorolhatók: zsírdús, zsíros, félzsíros, zsírszegény és sovány.

Megkülönböztetünk csak tejeredetű termékeket tartalmazó (natúr) ömlesztett sajtot és ízesítőanyagokat is tartalmazó ízesített ömlesztett sajtot.

Az ömlesztett sajt olyan termék, amelyet sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Ez utóbbiak mennyisége legfeljebb annyi lehet, hogy a végtermékben a tejcukor mennyisége nem haladhatja meg az 5% (m/m)-ot.

Az ömlesztett sajtkészítmény olyan termék, amely sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír, valamint egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Követelmény, hogy a végtermék szárazanyagában a sajt(ok) mennyisége legalább 51% (m/m) legyen, a tejcukortartalom nincs korlátozva.