Az ömlesztett sajtokkal már mindannyian találkoztunk, vagy tömlős, vagy körcikkelyes kiszerelésben. Sokan vaj vagy margarin helyett használjuk. Mivel kenhetőek, ezért a szendvicsekbe kiváló, mert ad egy plusz puha állagot a zsemle és a felvágottak közé. Mi most 12 körcikkelyes, natúr ömlesztett sajtot vakteszteltünk, hogy megtudjuk melyik a legfinomabb!

AZ ÖMLESZTETT SAJTOK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint az ömlesztett sajt olyan élelmiszer, „amelyet sajt(ok)ból, a víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával, ömlesztéssel állítanak elő. Ez utóbbiak mennyisége legfeljebb annyi lehet, hogy a végtermékben a tejcukor mennyisége ne haladja meg az 5%-ot (m/m).” Az ömlesztett sajthoz ízesítőanyagok is adhatók, cukor kivételével.

Az ömlesztett sajtkészítmény (például ömlesztett sajtkrém) esetén a sajtmennyiség legalább 51% (m/m), a tejcukor mennyiségét nem korlátozzák.

Szárazanyag-tartalmától függően a termék lehet vágható vagy kenhető, zsírtartalmától függően zsírdús, zsíros, félzsíros, zsírszegény, vagy sovány.

Állaga lehet vágható vagy kenhető; forgalmazhatják tégelyben, tömlőben, hasáb alakú adagokban („kockasajt”). Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a sajt eltarthatósági idejét növeljék.

 

AZ ÖMLESZTET SAJT TÖRTÉNETE

Már 1911-ben is kísérleteztek ömlesztett sajt előállításával, mikor Walter Gerber és Fritz Stettler svájci sajtkészítők a melegebb éghajlatú országokba exportált sajtok tartósságát próbálták meghosszabbítani, és reszelt ementálit nátrium-citráttal vegyítve melegítettek. A módszert azonban James L. Kraft amerikai kereskedő, a Kraft Foods későbbi alapítója szabadalmaztatta 1916-ban, aki a svájciaktól függetlenül találta fel azt. A Kraft-féle sajtot kezdetben főleg az amerikai hadsereg vásárolta, a háztartásokban az 1950-es évektől kezdve terjedt el.

A termelés magyarországi meghonosítása bizonyítottan a Svájcból betelepülő Stauffer-családhoz köthető, akik a 1925-ben Répcelakon alapítottak sajtgyártó üzemet. Ebben az üzemben gyártják a Medve sajtokat 1930 óta.

Svájcban máig az ementáli az első számú alapanyag, míg Amerikában a cheddar. Magyarországon jellemzően nem tüntetik fel a kördobozos termékeken a gyártók, hogy azokat milyen típusú sajtból készítik, ugyanakkor a legtöbb esetben az ízből lehet következtetni rá.

Az aprított sajtokat összekeverik, felolvasztják, vízzel és tejzsírokkal beállítják a zsírmennyiséget. Mivel a melegítés során a sajt fehérjére és zsírra bomlik szét, emulgeálószereket adnak hozzá, hogy homogén állagú terméket nyerjenek. A kezelés eredményeként az ömlesztett sajt sokáig megőrzi ízét és állagát.