A kenőmájas a leggyakrabban fogyasztott hús és májtartalmú szendvicskrém. Mi most a hagymás májasokat kóstoltuk végig, mert ezeknek az íze háziasabb és intenzívebb. Ebben a termékkörben találhatóak olyan májasok, pástétomok, amelyeknek a máj + hústartalma 80% fölött van, így különleges állagúak és minőségűek. Mutatjuk melyik termék lett a tesztgyőztes a 15 országosan kapható májason elvégzett vaktesztünkön!

bor1_103.jpg

 

A MÁJAS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Májtartalom szerint 3 kategória van

1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény …% májtartalommal”.

2. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

3. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.

 

A TESZT MENETE

Az országosan kapható vöröshagymás, metélőhagymás, medvehagymás májasokat szereztük be a tesztre.

A teszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.

Az eredmény ahogy mindig, most is dupla vakteszten született, ami azt jelenti, hogy az előkészítő személyzet a csomagolástól megfosztva, a kóstolók számára beazonosíthatatlan módon tálalja a termékmintákat, azok csak egy random sorszámhoz rendelik az értékelésüket. Az előkészítők nem kóstolnak.

1. körben megkentünk minden teszt májassal pár szelet bagettet, hogy a pontozók szemrevételezni tudják a kenhetőséget és az így kialakult “metszéslapot”, a májkrémel felszínét, hogy mennyire láthatóak a hagymadarabok, illetve más összetevők. (a cikkben lévő fotók is erről készültek)