Hogy milyen megkóstolni 35 különféle kávét és értékelni őket? Nagy kihívás. Ez a tesztünk tartott eddig az egyesületünk történetében a legtovább. A 13 kóstolónak összesen 455 kapszulából főztünk kávét, amely mennyiség már egy nagyobb lagzit résztvevőit is kiszolgálja. De megérte, sok kávét nem ismertünk személyesen, de sok véleményt kaptunk róluk tőletek, hisz a követőink már 2 éve kérik ezt a tesztet, mutatjuk is az eredményt!

bor2_108.jpg

A kávéról

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a “quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában.

A kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

A magyar szájhagyományban a “fekete leves” kifejezés a 17. századból származik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután a vendég kuruc fejedelem megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe.  Az úgynevezett “fekete leves”, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon. (forrás: wikipédia)

A Nestlé 1976-ban szabadalmat szerzett az egyszer használatos egyadagos kávékapszulákra; a Nespresso márkanéven forgalmazott kapszulákat és a megfelelő kávéfőzőgépeket 1986 óta gyártják.

 

ROBUSTA VS. ARABICA

2 különböző fajta kávécserje termése az arabica és a robusta. A robusta igénytelenebb, alacsonyabban fekvő területeken is megterem. A robusta erősebb, magasabb koffeintartalmú kávé, de egyszerűbb kávéélményt ad.