A nyár egyik legkedveltebb bora az Irsai Olivér, ami egyszer reméljük hungarikum is lesz. Az elvárás az Irsaitól, hogy kirobbanóan bodzás, citrusos vagy parfümös illatú legyen, az íze pedig friss és gazdagon gyümölcsös. Lássuk, hogy a kóstolt 14 Irsai Olivér közül melyik végzett nálunk az élen!

 

AZ IRSAI OLIVÉR BOR ERETEDE

1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. Egyik sem igaz, valóságos személy volt Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.

Vállas fürtjei közepes nagyságúak és lazák, aranysárga színű bogyói kicsik, vékony de szívós héjúak. Nehezen rothadó fajta, elég jó hozammal. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket nevel.  Korán érő, már augusztusban is szüretelhető. Kettős hasznosítású fajta – kettő az egyben – csemege és borszőlő egyben.

Bora könnyed fehérbor, jó ivású, nem készteti bonyolult feladványok megfejtésére fogyasztóját. Színe általában zöldes halványsárga, illata jellegzetesen intenzív muskotályos, lágy savak hordozója. Illatában elkísér a vadalma, licsi, körte, barack, melyek ízében is megjelennek, ideális esetben egy kis vajas lekerekítéssel. Megfelelően lehűtve kitűnő kísérője lehet nyár esti beszélgetéseknek, akár fröccsként higítva is. (forrás: boraszportal.hu)

Ez a kellemes, muskotályos, bodza virág illatú ropogós, friss, üde bor a nyári melegben igazi szomjoltó, és nem csak a hölgyek kedvence. A Kiskunság kedvelt szőlő fajtája, ízletes, zamatos fürtjei már július végén beérnek. A belőlük készült bort az első  új borok közt kóstolhatjuk. Aperitifkent is kiváló, vagy a nyári sütögetéshez, sajtokhoz, könnyű halételekhez is ajánlható.

 

TESZT MENETE

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható Irsai Olivér borokat vizsgáltuk, melyek ára 1.000 Ft – 2.000 Ft / palack árkategóriába estek. Csak a száraz és 2020-as évjáratú borok kerülhettek most a kóstolók elé. Ezek a borok, szinte mint fajtajelleg írhatjuk a technológiához, acéltartályban készültek.