Az instant tészta ételek jó része 3 perc alatt elkészül és csak forró vízre van szükségünk. Mint minden készételnek, ennek is előnye, hogy pontosan tudjuk, mennyi kalóriát tartalmaz egy teljes adag. Most, a legfinomabb tésztaételt kerestük a vaktesztelt 25 különféle termék között. Mutatjuk az eredményt!

Az instant tésztaleves és így az instant tészta atyja Momofuku Ando, aki 1958-ban, több hónap kísérletezés után tökéletesítette gyorssütési technikáját és feltalálta az instant tésztalevest. Már régóta azon gondolkodott hogyan lehetne úgy tartósítani a tésztát, hogy később az állagát megőrizve is főzhető legyen. Azt látta ugyanis, hogy a japán büfékben állandóan kígyózó sorok állnak a tésztalevesekért, mert mindenki gyorsan akart enni valami olcsó és egyszerű ételt.

A legenda szerint Momofuku véletlenül beleejtett egy tésztadarabot egy bő olajjal teli serpenyőbe. Amikor gyorsan kivette a tésztát az olajból, azt vette észre, hogy az elvesztette a nedvességtartalmát, és olyan kis rések keletkeztek rajta, amelyek a későbbi felhasználás során könnyebben főzhetővé tették.

Praktikusságuk miatt igen elterjedtek, hiszen legnagyobb előnyük éppen az, hogy pár perc alatt meleg étel készíthető belőlük.

Egy ilyen termék csomagolása három-négy hozzávalót tartalmaz. A legnagyobb részt a száraz tészta teszi ki, ezen kívül külön csomagolva lehet a fűszerkeverék, szárított zöldséges és szósz, ami talán a legjobban meghatározza a minőséget ennél az egyszerű ételtípusnál.

 

A TESZT MENETE

Beszereztük a nagy üzletláncokban kapható, többféle ízesítésű instant, zacskós és poharas tésztaételeket. 25 instant ételt kóstoltunk végig a vakteszten.

A tésztaételeket a csomagolásokon feltüntetett vízmennyiséggel és elkészítési instrukciókkal készítettük el. Egy részük 5-7 perces főzést igényelt.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el. 12-en kóstoltunk.

 

ÉRTEKELÉSI SZEMPONTOK

Az instant tésztaételeknél értékeltük a tészta minőségét, a szósz / fűszerkeverékek illatát, ízét, és a készétel állagát is.

Illat: felismerhető vagy kellemes zamatokat kerestünk a vakteszten. Más elvárásunk nincs ezzel a termékkel szemben, ezért a jellegtelen vagy kellemetlen illatú tésztákat lepontoztuk.