A torma csípősségét azért szeretjük nagyon sokan, mert hirtelen jön és gyorsan távozik, és zamatos ízével tökéletes mártása a húsvéti sonkának. A csemege és a csípős tormakrém is Húsvétkor fogy a legjobban. Mivel sokan szinte csak Húsvétkor eszünk tormát, akkor viszont elég sokat, ezért volt fontos, hogy megtaláljuk a legjobbat. Lássuk melyik a legfinomabb országosan kapható erős tormakrém!

A torma 

Nagyon régen azért fogyasztották, mert a torma erős szaga elűzte a rossz lelkeket. Hittek benne, hogy ha tormát fogyasztanak, akkor nem mászik bele a pók, kígyó és egyéb állatok a szájukba. A zsidóknál az Egyiptomi fogság szenvedéseire emlékeztetett a torma fogyasztása.

A modern vizsgálatokból kiderült, hogy a torma magas C-vitamin-tartalma miatt tényleg hatásos ellenszere a skorbutnak (ami manapság már keveseket érint), de szinigrintartalma miatt számít különösen érdekes növénynek. Ez a glikozid vegyület a Brassica nemzetség csupán néhány tagjában található meg, a brokkoli és a fekete mustár is tartalmazza, a torma viszont tobzódik benne. A szinigrin egérkísérletekben a rákos sejtek szaporodását gátolta, más források szerint pedig a szénhidrát-feldolgozásban is fontos szerepet játszhat. Bevitele emellett óvhatja a májat, a hasnyálmirigyet és a vastagbelet is.

 

A TORMAKRÉMRŐL

A tormakrémet nem említi a Magyar Élelmiszerkönyv.

A boltokban kapható tormakrémeket Általában reszelt nyers torma, ivóvíz, ételecet, cukor, növényi olaj, só, citromsav, tejfehérje, valamint sűrítő és tartósítószerekkel készítik.

 

A TESZT MENETE

2 fázisban zajlott a teszt, hiszen több terméken nincs feltűntetve a csípős szó, mégis erős tormát tartalmaz az üveg. Beszereztünk minden “csípős” és “erős” tormát, továbbá azokat is, amelyekre nem volt ráírva a “csemege” szó.

Ezeket először végigkóstoltuk, hogy kiszűrjük a csípős tormákat, amiket végül vakteszteltünk.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 11 kóstoló. A tormakrémeket magában kóstoltuk, közben vizet és natúr kenyeret fogyasztottunk.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: elvártuk a markáns tormaillatot, amihez az ecet illata társulhat. A jellegtelen vagy idegen  illatú tormakrémeket lepontoztuk.