Talán mi magyarok a saját magyar konyhánk után az olasz konyhát szeretjük a legjobban. A tésztaételek között  az egyik legjelentősebb mértékben a bolognait fogyasztjuk. arra voltunk kíváncsiak, hogyha kevés időnk van, akkor melyik bolti bolognai szósz tudja megadni azt az ízélményt leginkább, amit a saját magunk készítette bolognai tud. Ezért vaktesztült végig a 18 országosan kapható üveges és fagyasztott bolognai szószt.

bor1_110.jpg

 

A BOLOGNAI SZÓSZ EREDETE

Eredetileg nem spagetti tésztával tálalták az olaszok, de Olaszországon kívül így terjedt el. A bolognai spagetti népszerűsége évtizedek óta töretlen, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik, nagyon gyorsan elkészíthető és olcsó. Magát a bolognai szószt senkinek sem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban az olaszos fűszerek mellett a főszerep minden esetben a paradicsomé, kerüljön az bele apróra vágott, vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja a vajon és olívaolajon megpárolt, sárgarépa, hagyma és zeller, melyhez marhahúst, esetleg pancettát (olasz baconféle) adnak hozzá. Ezt a szószt öntik fel utána egy kis tejjel, vagy tejszínnel, majd mikor ez összeállt mehet bele a fehérbor. A paradicsom csak ezután kerül bele egy kis sóval és vajjal.

A tesztben résztevő üveges termékeket hőkezeléssel tartósítják, míg a fagyasztottnál erre nincs szükség.

Hőkezelés: olyan tartósítási eljárás, amellyel megfelelő hőmérsékleten bizonyos időtartam alatt elpusztítják a mikroorganizmusok vegetatív alakjait (pasztőrözés) vagy a vegetatív alakokon kívül a spórákat is (sterilezés).

 

A TESZT MENETE

Körbejártuk a nagy élelmiszerlánc üzleteket és beszereztük az elérhető hústartalmú bolognai mártásokat üveges vagy fagyasztott formában.

Mint mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték a tesztet, ezúttal 11-en.

A mártásokat / szószokat spagetti tészta nélkül kóstoltuk, felmelegítés után.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a legfontosabb szempont az illatnál a paradicsom és a fűszerek harmonikus megjelenése volt. Ha valamelyik fűszer érezhetően túlsúlyban volt, azért nem járt pontlevonás, amennyiben természetesnek véltük az aromákat. A jellegtelen, illetve kellemetlen illatokat lepontoztuk. Plusz pont járt, ha a főtt hús illatát is érzékeltük.