Szeretjük a változatosságot a fűszerek terén, mert izgalmasabbá teszik akár egy húsétel, akár köret vagy saláta ízét is. A fűszerkeverékek ebből a szempontból nagyon jók, bár nem könnyű megtalálni, hogy a saját ízlésünknek melyik a legmegfelelőbb. Ezért most az országosan kapható gyros fűszerkeverékeket teszteltük, hogy megtaláljuk azt a fűszerkeveréket, amit bátran használhatunk egy finom otthoni gyrosozáshoz.

A FŰSZERKEVERÉKEKRŐL

Mivel a só legolcsóbb alapanyag, ezért beszédes, ha a fűszerkeverék só tartalma magasabb, mint 60%. A vakteszten azt tapasztaltuk, hogy a magas sótartalmú fűszerek nem képesek igazi fűszeres ízt adni a csirkehúsnak, ami persze nem feltétlenül gond, mert úgy is lehet finom. Viszont, ha a natúr ízeket keressük, akkor felesleges fűszerkeveréket használni.

Mi viszont szeretjük a különleges fűszeres ízeket. Az szinte mindegy, hogy melyik összetevő hangsúlyos, lehet az a pirospaprika, a majoránna, a kakukkfű, a koriander, a rozmaring vagy a fokhagyma. Mindegyik képes emelni az étel fogyasztási élményét.

A lényeg a harmónián van, hogy a fűszerkeverék összetevőinek íze illeszkednek-e egymáshoz.

Fontos, hogy egyes fűszerek durvább darálásúak legyenek a keverékben, mert így külön is érezhetjük az aromáikat. A teljesen porrá darált fűszerkeverékek a teszten nem teljesítettek jól, mert nem lehetett definiálni az összetevők zamatát.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható gyros fűszerkeveréket a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.

A kóstolást, ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 11 fő.

A gyros fűszerkeverékeket „nyersen” is megkóstoltuk, hogy érezzük, hogy a különféle fűszerek milyen arányban találhatók a keverékben.

De a teszten csirkemell filéket is bepácoltunk a különféle gyros fűszerkeverékekkel.

A mellfilé szeleteket a fűszerkeverékek csomagolásán található felhasználási javaslat alapján készítettük el, de legalább 4 órát pácolódtak sütés előtt.

A pácolt hús kockákat serpenyőben kevésolajon sütöttük ki.

A sült húsokat még melegen, 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: az illatot a sült húson és még nyersen is értékeltük. Kerestük az egyedi és felismerhető természetes aromákat. Az elvárt gyros fűszerkeverék illattól eltérő vagy jellegtelen illatokat lepontoztuk.