Talán a grilltermékek piaca változik a legtöbbet évről évre. A gyártók minden évben új termékkel jelentkeznek, kísérleteznek a fűszerezéssel. Egyre több import grillsajttal is találkozhatunk. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy minőségben mi változott az elmúlt években. Ilyen holtverseny még nem volt az első helyen az eddigi vaktesztjeinken!

 

A GRILLSAJTRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv külön nem szabályozza a grillsajt termékeket.

A legelterjedtebb grillsajt a halloumi típusú sajt, ami kifejezetten sütésre alkalmas. A halloumi típusú grillsajt jellemzői:

– nagyon stabil az állaga, hőre sem olvad (ettől még kellemesen puha lesz sütéskor) – ezért a legjobban grillezhető sajt
– rágáskor kicsit nyikorgós, jellegzetes állag (ez kifejezetten fogyasztói elvárás)
– alapvetően tiszta, csak finoman karakteres ízek jellemzik
– a sósabb sajtok közé tartozik, de a sózás mértékében a tesztünk szerint nagy szélsőségek vannak.

Alapvetően a gyártás során alkalmazott speciális eljárásoknak köszönhető, hogy a különböző sajtok hőállóvá válhatnak, az adalék anyagoknak itt nincs szerepük.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható natúr grillsajtot az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzletekben.

A teszten a halluomi típusú és ömlesztett grillsajtokat vakteszteltük 11-en. A kóstolást ahogy eddig is, mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A sajtokat serpenyőben sütöttük, hogy a faszén mindent feljavító illatát és aromáit kizárjuk.

A sajtokat elég lett volna 2-2 percig sütni mindkét oldalukon, de volt olyan sajt, hogy annyira szétfolyt, hogy maximum 1,5-1,5 percig tudtuk sütni.

A sajtokat sütés után frissen szervíroztuk a kóstolók elé.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A félkemény grillsajtok közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Tehát elvárt volt, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.

Illat: enyhe sajtillatot vártunk, semmi intenzívet, csak ami egy natúr félkemény sajttól elvárható.

Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására, és szépen piruljon meg. A belseje maradjon puha, lyukacsos szerkezetű. A halloumi grillsajtok sajátja, hogy rugalmasabbak, rágósabbak, de egyik sajt se ragadhat a fogainkra rágáskor.