Szeretjük azokat a grillsajtokat, amelyek átmérője nagyobb és pont belepasszolnak egy finom és szaftos hamburgerbe, amit otthon készítünk el a családunk, barátaink körében. Félbe vágva pedig a legjobb választás lehet a bagett alapú szendvicsekbe. Mivel a grillszezon közepén vagyunk, bevásároltunk és vakteszteltük a hazai grillsajt tallér mezőnyt!

bor1_85.jpg

 

A GRILLSAJTOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv külön nem szabályozza a grillsajt termékeket.

Magyarországon leginkább elterjedt grillsajt típus a halloumi és a tallér típusú grillsajtok.

A tallér típusú grillsajtok összetevői általában:

– félkemény sajt vagy a tej alapanyag

– tejszín (nem mindegyik sajtban van)

– só

– fűszerek (vannak fűszermentes változatok is)

– tojásfehérje (nem mindegyik sajtban van)

– tartósítószer (nem mindegyikben van).

A gyártástechnológia menete teszi lehetővé a sütésállóságot. A grillsajt tallérok jellemzője, hogy könnyen süthetők, nem tapadnak le (jelen teszt termékeire igaz) és a sütés során egy vékony, külső ropogós réteg jön létre, aminek szerepe, hogy védje a belső sajtállományt a kiszáradástól és a szétfolyástól.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható grillsajt tallér termékeket az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzletekben.

A kóstolást ahogy eddig is, mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 12-en.

A sajtokat serpenyőben sütöttük, hogy a faszén mindent feljavító illatát és aromáit kizárjuk. Általában igaz, hogy 2-3 perc / oldal sütési idő alatt elkészültek a grillsajt tallérok.

A sajtokat sütés után frissen szervíroztuk a kóstolók elé.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A félkemény grillsajtok közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Tehát elvárt volt, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.

Illat: enyhe sajtillatot vártunk, semmi intenzívet, csak ami egy natúr félkemény sajttól elvárható. Ehhez párosulhatott a sajt egyedi fűszerezése, aminél annyi elvárás volt, hogy könnyen felismerhető aromái legyenek.

Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására, és szépen piruljon meg. A belseje maradjon puha. Kinézetre nagyon hasonlóak a különböző termékek, viszont teljesen eltérő állagokat tapasztaltunk a teszten. A száraz, rágós állagot lepontoztuk.