A fokhagymás fűszerezés a magyar konyha alapja, így a grillkolbászok terén is nagyon kedvelt íz a fokhagymás. Mi úgy gondoljuk, hogy azok választják ezt a grill terméket, akik szeretnék is érezni a fokhagyma finom és természetes ízét és persze nem az első randijukra készülnek, annál már jóval tapasztaltabbak. Nekik készült ez a vakteszt, mutatjuk a legfokhagymásabb grillkolbászt!

A GRILLKOLBÁSZOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza / említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, amit nyugodtan fel lehetne vinni 70%-ra, hisz alig kapható már ez alatti hústartalmú kolbász. (Ez persze igaz a virslire és a parizerre is, ott is 70%-ra emelhető lenne a jelenlegi 51%-os minimum hústartalmi előírás). Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

– sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet),

– sertésszalonna vagy zsír,

– fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény, fokhagyma, bors,

– adalékok.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható fokhagymás grillkolbászt az Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.

A teszten a sertéshúsból készült, fokhagymás kolbászokat vakteszteltük 11-en. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. Ezt a bevágás megelőzi.

A kolbászokat az egyenletes sütés érdekében – illetve, hogy a faszén ne adjon mindent felülíró és feljavító ízt -, indukciós tűzhelyen, serpenyőben sütöttük ki. Átlagosan 10 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.