A gouda a legismertebb holland sajtok egyike. Karakteres íze könnyen felismerhető, szeretjük szendvicsekben és az otthon készült pizzának is finom ízt ad a sült gouda. Kiejtése helyesen houda. Persze ezt mi is csak most, a vaktesztre készülve, a gouda történetét kutatva tudtuk meg. Lássuk a 12 országosan kapható gouda sajt kóstolójának eredményét!

A GOUDÁRÓL

A gouda Hollandia legismertebb sajtja. Külső héja narancsszínű, milyen más színű is lehetne a hollandok e büszkesége, mely az éves sajttermelés több mint 60%-át teszi. (Érdekesség, hogy két országba exportálnak kizárólag piros héjú goudát: ezek az USA és a Kanári-szigetek.)

Gouda városkája Hollandia nyugati részén található 70 ezres település, ahol a középkor óta minden héten sajtpiacot tartanak, hogy a környékbeli sajtkészítők értékesíthessék portékáikat.

A Gouda félig kemény sajt, 48% tejzsírtartalmú és enyhe-pikáns ízű. Érlelési idejétől függően lehet fiatal (jonge), azaz 3-6 hetes; érett (belegen), azaz 2-4 hónapos és idős (oude), azaz 5 hónapnál régebbi – és természetesen a közbeeső variációk. A fiatalabb változatok puhábbak és semlegesebb ízűek, az idősebbek egyre szárazabbak, ugyanakkor pikánsabbak és erősebb illatúak.

A szeletelt változat megízesíti a szendvicseket, a tepsiben sült sajtos húsokat, de összegöngyölve szívesen fogyasztjuk borozás közben is. A különféle szommelier oldalak a gouda mellé a testes magyar száraz és vörösborokat ajánlják.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztre az összes országosan kapható szeletelt gouda sajtot beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO, COOP áruházakban kaphatóak.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en.

A sajtokat frissen felbontva szervíroztuk a kóstolók elé.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a gouda sajt jellegzetessége az oltóanyagok hatására felszabaduló nagyon enyhén kesernyés illat és a tej édes-savanyú aromái. A tisztán csak tejfölös vagy tejszínes illat nem idegen illat, de önmagában nem elég. A jellegtelen, semleges illatokat lepontozzuk.

Állag: a vágásfelületen lássunk néhány sajtlyukat. Mi jobban kedveljük a masszívabb, de puha sajttésztát, mint a túl lágy és tapadós állagot. Legyen rugalmas, ne töredezzen mozaikosan.