Már elindult igazi grillszezon, csak az időjárás ezt még nem vette észre. De reméljük hétvégén már nyogodtan izzik a parázs minden grillrajongó udvarán, erkélyén. A grillsajtok az elmúlt évben kötelező résztvevők lettek a grillpartykon. Rugalmas állagukkal gasztronómiai újdonságot kaptunk, amit a fogyasztók elég hamar megszerettek, hiszen már április-májustól pörög ennek a termékcsaládnak az értékesítése. Magában, húsok mellé, de szendvicsekben is igazi csemege. A választék évről évre bővül, ezért idén az országosan kapható 19 fűszeres grillsajtot kóstoltuk meg, és több olyan finomságra leltünk köztük, amelyek nálunk bekerültek a napi fogyasztásba.

 

A GRILLSAJTOKRÓL

A legelterjedtebb grillsajt a halloumi típusú sajt, ami kifejezetten sütésre alkalmas. A halloumi típusú grillsajt jellemzői:

– nagyon stabil az állaga, hőre sem olvad (ettől még kellemesen puha lesz sütéskor) – ezért a legjobban grillezhető sajt
– rágáskor kicsit nyikorgós, jellegzetes állag (ez kifejezetten fogyasztói elvárás)
– alapvetően tiszta, csak finoman karakteres ízek
– a sósabb sajtok közé tartozik

 

Ezen kívűl főleg ömlesztett sajtokat tudtunk kipróbálni a tesztünkön.

 

VAKTESZT MENETE

A beszerzéskor az alábbi szempontok szerint vásároltunk:

– a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy a sajt grillezésre alkalmas

– csak fűszeres sajtokat válogattunk a tesztre.

A teszten 11-en vettünk részt. A sajtokat serpenyőben sütöttük, hogy a faszén aromáját kizárjuk, mert az szerintünk minden sajt ízén csak javít.

A sajtokat a csomagoláson előírtak szerint sütöttük. Ahol nem írtak erről semmit, ott jelöltük, hogy mennyi idő alatt sütöttük ki.

A megsült sajtokat 2 perc hűlés után, de még melegen kóstoltuk.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A félkemény grillsajtok közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról vagy szétolvadna a serpenyőben. Tehát elvárt volt, hogy könnyen lehessen bánni a sajttal sütés közben.

Illat: enyhe sajtillatot vártunk, semmi intenzívet, csak amit egy kevésbé aromás félkemény sajttól és a fűszerektől elvárható.

Állag: már említettük, hogy ne folyjonszét, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására és szépen piruljon meg. A belseje maradjon puha, lyukacsos szerkezetű.

Íz: a hő hatására pörk-anyagok képződnek a külső rétegen, ahogy a sajt megsül, ez természetes és ez ad neki egy pikáns ízt. A belső rész íze legyen kellően tejes-édes-savanyú, valamint jöjjön ki az adott fűszer természetes íze. A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét.

 

A NAGY FŰSZERES GRILLSAJT TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

19. MIZO hagymás-zöldfűszeres grillsajt, egységára: 2245 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Ízében jön a sülthagyma és a friss hagyma aromája. Az állaga viszont az ömlesztett sajtoké, lágy, folyós.

 

18. Auchan paradicsomos bazsalikomos grillsajt, egységára: 2668 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Kis tallérok. Laza, puha állag. Enyhén fűszeres, inkább gyerekeknek.

 

17. Auchan provence-i grillsajt, egységára: 2668 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Az állaga keményebb. Oregánó, majoránna, rozmaring íz, savanykás utóízzel.

 

16. LIDL Eridanus chilis grillsajt, egységára: 3996 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont 

Finom sült sajt illat. Egyes tesztelőknek túl sós volt. A sajt tészta állaga megfelelő, bár sütéskor érdemes nagylángon, hirtelen megpirítani mindkét oldalát, mert kissé nyúlós az állaga. A fűszer a sajtésztában van. A chili alig érezhető.

 

14. Tesco zöldfűszeres grillsajt, egységára: 2329 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont

Oregánós, bazsalikomos, erősen sós ízű. Az állaga a tesztgyőztesével azonos, ahogy a gyártója is.

 

14. Lyttos Haloumi chilis grillsajt, egységára: 3596 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont 

Jó állagú, de a chili csak csípősségben jelentkezik, semmi fűszerpaprika íz. Állag puha, de magas hőfokon, rövid idő alatt ropogósra süthető.

 

13. LIDl Pilos fűszer növényekkel grillsajt, egységára: 2913 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont 

Oregánós, bazsalikomos, erősen sós ízű. Az állaga a tesztgyőztesével azonos, ahogy a gyártója is.

 

12. LIDL Eridanus bazsalikomos grillsajt, egységára: 3996 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont 

Markáns bazsalikomos illat. Egyes tesztelőknek túl sós volt. A sajt tészta állaga megfelelő, bár sütéskor érdemes nagylángon, hirtelen megpirítani mindkét oldalát, mert kissé nyúlós. A fűszer a sajtésztában van. A bazsalikom mennyisége pont megfelelő.

 

11. Auchan fokhagymás grillsajt, egységára: 2668 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont

Rugalmas, tömör állag. A fokhagyma íz intenzitását megfelelő erősségűre állították be.

 

10. ALDI BBQ paradicsomos bazsalikomos grillsajt, egységára: 2854 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

A paradicsom íze alig érezhető és így a sajt és a bazsalikom miatt pestos zamatot éreztünk. A sajt tallér kérge szépen megpirul, belülről rugalmas, nedves, lyukacsos, de a sajtra kevésbé emlékeztető állagú.

 

9. Hajdú chilis-lime grillsajt, egységára: 2783 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Finom sült sajt illata van. Az állaga a tesztgyőztesével egyező. A chili utóízben, a lime főízként érezhető. Megosztotta a pontozókat a lime savanykás-citrusos íz, ami egyesek szerint nem passzol a grillsajthoz.

 

8. ALDI BBQ paprika-chili grillsajt, egységára: 2854 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Elég gyorsan megsül a grillrácson és nem folyik szét, viszont az állaga kevésbé emlékeztet a sajtra. A chilis paprikás kellemesen csíp és a fűszerpaprika és bors pikáns ízt ad.

 

7. Hajdú gyros grillsajt, egységára: 2783 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont

Különleges ízt teremtettek a gyros-ra jellemző fűszerekkel. Az állaga kiváló, a tesztgyőztesével egyező. A fűszerezés intenzitása pont jó.

 

5. Tesco fokhagymás-chilis grillsajt, egységára: 2329 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont 

Enyhén fokhagymás ízű és illatű grillsajt. Az állaga kiváló, a tesztgyőztesével egyező. Utóízben érezhető némi csípősség.

 

5. LIDL Pilos chilis-fokhagymás grillsajt, egységára: 2913 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont 

Enyhén fokhagymás ízű és illatű grillsajt. Az állaga kiváló, a tesztgyőztesével egyező. Utóízben érezhető némi csípősség.

 

3. Somasajt hamburger grillsajt, egységára: 2916 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont 

Nagyon kellemes állagú, szépen grillezhető sajt. Jellegzetes fűszerpaprikás íz, amit kevésbé erős, de azért érezhető csípősség kísér.

 

3. SPAR BBQ chilis grillsajt, egységára: 2997 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont 

Finom chili-fűszerpaprika illat és íz. Elég csípős, örültünk ennek a markáns, paprikás zamatnak. Az állaga a tesztgyőztesé (ugyanaz a gyártó).

 

2. Hajdú levendulás-mediterrán fűszeres grillsajt, egységára: 2783 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Mind illatban, mind ízben a legnagyobb meglepetés volt a levendula, mint fűszer megtapasztalása. Korábban kóstoltunk levendula szörpöt, és annyira tömény volt és furcsa, hogy nem is kísérleteztünk ezzel az ízzel. Erre most jön ez a levendula íz, ami a sóval sokkal finomabb párosítás, mint cukorral. A sajttészta ugyanaz, mint a tesztgyőztesé. A különleges íze miatt ajánljuk otthoni tesztelésre.

 

1. Hajdú kolbászfűszeres grillsajt, egységára: 2783 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

Paprikás-borsos és természetes grillsajt illatot éreztek a kóstolók. A sajttészta kiváló állagú, sütéskor ropogós külső réteg és lyukacsok, kenyérre emlékeztető textúra keletkezik. A natúr sajtot a kolbászra jellemző fűszerekbe forgatták. Így egyszerre érezhető a sajt természetes íze és a fűszerek kellemes aromája. Ezek harmonikusak, egyik íz (se a sajt, se a fűszer) felé sem billen az egyensúly. Magában fogyasztva is csemege lehet.

 

 

ÖSSZESÍTÉS

grillsajt_tablazat-1_1.png