A szamócás tea ez egyik legkedveltebb íz a teák között, így most vakteszteltük a hazai üzletekben kapható portfóliót. A vaktesztünk személyes tapasztalata, hogy egy kóstoló által rendszeresen fogyasztott márka is végezhet a saját véleménye alapján középmezőnyben vagy hátrébb. Ez az egyik ok, amiért imádunk vaktesztelni. Lássuk, melyik tea végzett az élen.

A TESZTELT TEÁK TÍPUSAI

1. Gyümölcstea: jellemzően szárított földieper, alma, hibiszkusz darabokat tartalmaznak, illetve természetes vagy nem természetes aromát.

2. Feketetea gyümölcs ízesítéssel: 80-90% feketetea tartalom és 10-20 % szárított gyümölcs. Különféle aromákkal készülnek.

3. Zöldtea gyümölcs ízesítéssel: 80-90% zöldtea tartalom és 10-20 % szárított gyümölcs. Különféle aromákkal készülnek.

 

SZEMÉLYES TAPASZTALAT FÖLDIEPERREL 

Nem titok, hogy az Egyesületben vagyunk páran, akik egy közös vállalkozás keretében 5 évig termesztettünk szamócát Kisvárdán, majd 1 hektáron. Ez egy szabadföldi ültetvény volt, ahol I. osztályú szamócát termeltünk. Kicsit hiányzik, mert a szezonban úgy munka közben napi 1 kg földieper lecsúszott, aminek érezhető egészségügyi hatása volt: erősebb köröm, haj, szebb bőr, csökkenő testtömeg. Meg persze, nagyon finom is volt.

A szezonban a vevőknek folyamatos kérdése volt, hogy akkor, hogy is hívják valóban ezt a gyümölcsöt.

Szamóca = földieper és pont. Az eper szó jelentheti a faepret is, de azért a lakosság 90%-a a földiepret érti alatta, ráadásul a faeperből kereskedelmi forgalomban maximum aszalvány és pálinka kapható, tehát nem ismert széles körben.

Az erdei szamóca közeli rokona a szamócának/földiepernek.

 

A TESZT MENETE

Felkutattunk minden országosan kapható földiepres teát. A került a tesztre földieper-birsalma, földieper- málna és egyéb földiepres keverék tea is, mivel előzetesen nem tudtuk, hogy mennyire az eper vagy sem a fő íz ezeknél a teáknál, hisz a tiszta gyümölcsteák is több összetevősek.

A vakteszt eredménye alapján 8 tea nem bizonyult olyannak, amelyekben a földieper a fő íz, így alább leírjuk róluk a tapasztalatunkat, de pontszámok nélkül.

A vakteszten 11-en vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.