Lássuk be, az egész mogyorós csokoládé a fogyasztási élmény fokozására lett kifejlesztve. A tejcsokoládé és a törökmogyoró íze nagyon passzol egymáshoz, de ami még hozzáad ehhez az édességhez, az a pörkölt mogyoró roppanós állaga. Így hát a kóstolócsapat legalább felének félre kellett tennie az épp, amúgy másnapra tervezett diéta elindítását, hogy végigkóstolhassuk az országosan kapható egészmogyorós táblás csokikat. Íme az eredmény!

 

A CSOKOLÁDÉRÓL

1829-ben a holland Van Houten család szabadalmat nyert a kakaónyomógépre és kifejlesztette a kakaó szódával való kezelésének módszerét, miáltal a kakaóbabok íze enyhült s kevésbé keserű lett. A sikeresen bevált szabadalom tíz év után lejárt s azonnal indultak is a másolók a világ minden tájáról.

1 éven belül, 1830-ban már piacra dobták a mogyorós csokoládét Svájcban, amit Charles Amedé Coehler készített először. 1847-ben viszont a csoki története jelentős fordulatot vett, amikor az angol Fry csokoládégyártó cég először a világon készített olyan étcsokoládét, amit már tábla formában kezdtek eladni, így született meg a csokitábla. 1875-ben a Nestlé cég alapítója, Henry Nestlé veje, Daniel Peter tejport kevert a csokoládéhoz, így készült el az első tejcsokoládé s elkezdődött az örökké tartó viaskodás az étcsoki s a tejcsoki táborok között. De ezzel az istenek eledelének – ugyanis így nevezték a maják – története még nem ért véget.

1879-ben Rodolphe Lindt, a svájci Lindt csokoládéműhely tulajdonosa hazament a műhelyéből egyik este, viszont éjszakára bekapcsolva felejtette a csokoládékeverőt. Amikor másnap reggel ezt meglátta, először szinte dühbe gurult az elpazarolt sok értékes energia miatt, viszont azonnal belátta, hogy a csokoládé sokkal egységesebben volt megkeverve s finomabb volt az íze, mint eddig bármikor. Ennek a tapasztalatnak a nyomán jött létre a konsírozógép. A konsírozás a csokoládé készítés egyik a legfontosabb művelete, a minőségi csokoládékat akár 72 óráig is keverhetik. Sok gyártó egyedi konsírozógépet fejlesztett ki és szigorú titokban tartja ennek sajátosságait.

(forrás: emesemuhelye.hu, Wikipédia)