Disznóvágás nem képzelhető el disznósajt készítés nélkül. Illetve elképzelhető, de nincs értelme, hiszen ez a hústermék olyan egyedi ízű és állagú, hogy aki megkóstolja, nagy valószínűséggel meg is szereti. Igazi ízbomba, amiért a fűszerpaprika, a bors és a fokhagyma felel. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik bolti disznósajt a legháziasabb ízű. állagú, ezért kóstoltuk végig az országos áruházakban kapható 14 különböző disznósajtot. Íme az eredmény!

 

A DISZNÓSAJT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

2-13 Húskészítményekre vonatkozó irányelv szerint

Azonosító szám: MÉ 2-13/06/1

A termék leírása: különböző átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolóanyagba töltött, jellemzően sertésfejhúsból, sertésbőrkéből , bőrkeléből, esetenként sertésnyelvből, sertésszívből, jellegkialakító anyagokból előállított, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető készítmény.

Ízének jellegét a bors, a fokhagyma és a főtt hús alapanyagok adják a tájjellegnek megfelelően, ízharmóniáját a felhasznált majoránna, paprika, borókabogyó adja. Különleges jellemzője a legfeljebb 3 kg tömegre való töltés.

 

2-109 Kézműves/kézmíves élelmiszerek általános jellemzői részben:

az abalében megfőzött fejet kicsontozzák, a lekerülő húsokat (porc, fül stb.) felkockázzák, esetleg keményebb rostú belsőségekkel (szív, vese stb.) dúsítják. A fűszerezett, összekevert húsokat tömören beletöltik az előkészített gyomorba és az abalében újból átfőzik. Amikor elkészült, a disznósajtot sík felületre helyezik és nehezékkel terhelik, hogy szögletessé váljon, illetve ne maradjon hézagos. Kihűlés után 4 ºC alatti hőmérsékleten tárolják.

 

 

A TESZT MENETE

Az országosan kapható előrecsomagolt, darabolt vagy szeletelt disznósajtokat szereztük be a tesztre.

A teszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.

Az eredmény ahogy mindig, most is dupla vakteszten született, ami azt jelenti, hogy az előkészítő személyzet a csomagolástól megfosztva, a kóstolók számára beazonosíthatatlan módon tálalja a termékmintákat, azok csak egy random sorszámhoz rendelik az értékelésüket. Az előkészítők nem kóstolnak.

A vágásfelület alapján előzetesen megítélhető az állag pontszám egy része, ezért minden darabolt disznósajtot is felszeleteltünk – így mielőtt felkockáztuk őket a kóstolóknak-, a vágásfelületet is pontoztuk.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a házas disznósajtnak jól érezhető fokhagyma és fűszerpaprika illata van, és természetesen jól érezhetőek a különféle főtt, hús összetevők aromái is. A jellegtelen, natúr “illatú” disznósajtok nem kaphattak magas illat pontszámot.