Itt a nyár! A csokoládés fagyiról nem kell különösebb ódát zengeni, hisz ez az egyik legnépszerűbb fagylalt a vásárlók körében. Évről évre változik a kínálat, minőség, ezért kóstoltuk végig a csokoládés jégkrémeket. Nagyon élveztük a tesztet, talán több minta is fogyott a kelleténél, gyanúsan sok újra kóstolást igényelt a teszt. Mutatjuk az eredményeket!

JÉGKRÉMEK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A 2-401 számú irányelv ír kissé talán szűkszavúan a jégkrémekről. A jelenlegi termékmezőny a tej -tejes jégkrém kategóriába tartozik. A felhasznált összetevők jellemzően

– tej, tejszármazék

– víz

– cukor

– kakaópor, vaj

– állagjavítók

– aromák.

Érzékszervi jellemzők
Külső megjelenés: az ízesítésre jellemző szín, ép alak.
Állag: a típusra jellemző.
Íz, illat: az ízesítésnek, a típusnak megfelelő, tiszta, jellegzetes.

 

A JÉGKRÉM TÖRTÉNETE 

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek.

Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt.

who-invented-ice-cream-thumbnail.png

nem valószínű, hogy így nézett ki az ókori jégkrém �

Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte.

A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni  fagylaltot. Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

 

A TESZT MENETE

A 10 féle csokoládés jégkrémet az AUCHAN, ALDI, LIDL, SPAR, TESCO, REÁL, CBA üzleteiből szereztük be.

A hűtőládákat és sok jeget vittünk magunkkal, hogy a jégkrém ne olvadjon fel, mert akkor a visszafagyás során jegesedni fog, ami rontja az élvezeti értéket és persze a kóstolók dolgát is.