A tartalmas ízű és ropogós állagú csemegekukorica az egyik legfinomabb nyári zöldségünk.  A kiváló földrajzi -éghajlati adottságok és a magasfokú szakismerettel rendelkező magyar termelők a világ egyik legnagyobb csemegekukorica termelőjévé tették Magyarországot. Lássuk, hogy teljesítenek a magyar, fagyasztott csemegekukoricák a vaktesztünkön.

A CSEMEGEKUKORICÁRÓL

Kolumbusz Kristóf hozta be Európába az első kukorica magokat a mai Közép-Amerika területéről, ahol őshonos. Már 78.000 éves talajmintákban is kimutatták egy Mexikóváros melletti ásatáson a kukorica pollenjét. Az első nemesítők már az olmék, maja, azték kultúra kialakulása előtt ie. 3.000 körül nagy területeken termesztették ezt a takarmánynövényt.

A csemegekukoricát az különbözteti meg a takarmánykukoricától, hogy magasabb a cukortartalma. A cukortartalmat a környezeti tényezők mellett a fajta és a betakarítás ideje határozza meg.

A későn betakarított csemegekukorica kemény lesz, az íze közeledik a takarmánykukoricáéhoz, mert a cukor átalakul keményítővé, így elveszti a fogyasztáskori élvezeti értékét.

 

A TESZT MENETE

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en.

A beszerzéskor fagyasztóládát vittünk magunkkal, hogy szállítás alatt a fagyasztott csemegekukorica ne olvadjon fel.

A tesztben az országosan kapható, fagyasztott, ízesítetlen csemegekukoricákat válogattuk be.

A csemegekukoricákat megpároltuk és szűrés azonnal szervíroztuk a kóstolók elé, hogy az illatot konkrétabban érezzék és a csemegekukorica héjának állagát is pontosan, fogyasztáskori hőmérséklete alapján értékelhessék.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: jellegzetes csemegekukorica illatot vártunk. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: a fagyasztott csemegekukoricának meg kell őriznie a zöldség friss állagát. A héj nem lehet rágós, a belső résznek rugalmasnak, mégis könnyen fogyaszthatónak kell lennie. 2 típusú hibával találkoztunk:

1. A héj kemény, rágós, de a belső állomány puha

2. Mind a héj, mind a belső állomány kemény, rágós.

Ennek oka leginkább a késői betakarítás, de okozhatja a tartós hőség is a kukorica szemek korai elöregedését.

Íz: legyen édes és jellegzetes kukorica íze, mellékíz nélkül. A legfőbb íz hiba az édesség hiánya, ami azt jelenti, hogy a cukrok már átalakultak keményítővé. Ennek oka ugyanúgy a késői betakarítás vagy a nem jól választott kukorica fajta.