A nyár egyik legfelkapottabb itala a radler, azon belül is a citromosból fogy a legtöbb. Kiváló hűsítő a nyári forróságban és az alkoholmentes változatot bátran fogyaszthatjuk egész nap, következmények nélkül. Kíváncsiak voltunk, hogy merre tart ennek az italnak a piaca, ezért vakteszteltük most az alkoholmentes kínálatot!

A RADLER

A radler egy italfajta, amely világos sör és szénsavas limonádé keverékből áll. A név eredete homályba vész. Valószínűleg tréfás utalás lehetett német nyelvterületen a kerékpárosokra, akik kerékpárra ülnek azután is, hogy sört fogyasztottak. igaz, nem “tisztán”.

Az angol katonák kedvenc Shandy nevű italfajtája a 19. század végén lett ismert más országokban is. Egyes források szerint szociáldemokrata befolyás alatt álló kerékpáros-klubok tagjai már a századfordulón fogyasztották. Németországban az ilyen ital gyártása elsőként Franz Xaver Kugler nevéhez fűződik, 1922-től.

1922 júniusának egy forró délutánján Franz Xaver Kugler, az Alpok magaslatai közt található Kugler-Alm vendéglő tulajdonosa szomorúan konstatálta, hogy kezd kifogyni sörkészletéből, s valamit ki kell találnia, hogy az arra kerekező bicikliseket, hegymászókat s turistákat vendégül tudja látni. Elhatározta, hogy maradék sörkészletét felönti limonádé-szódával, s megpróbálja így csillapítani a betérők szomját. A gondolatot tett követte, s hogy rátegyen még egy lapáttal, hát nevet is adott találmányának (a biciklis német megfelelője után), s megszületett a Radler. A feltaláló legnagyobb meglepetésére nagy sikert aratott a biciklis sör, s innentől kezdve keresni kezdték a kirándulók ezt a különös sör-mixet.

A keletkezett új nedű kifejezetten üdítő, frissítő, kellemes ital, melynek alkoholtartalma átlagosan 2,0 és 2,6% között alakul. Manapság nemcsak citrom, de sok egyéb gyümölcs ízesítéssel is készül, pl. málna, bodza, narancs, alma, grapefruit. És hogy a szomjúságban és energiahiányban szenvedő sportolók után a tömegek igényeit kielégítő sörgyárak az autóvezetők széles táborárnak is kedvezzenek, az is előfordul, hogy ha az alapanyagként felhasznált sör alkoholmentes, akkor a Radler alkoholtartalma is kijön 0,00%-ra.

(Forrás: kocsmablog.hu)

 

TESZT MENETE

A tesztre az országosan kapható alkoholmentes, citromos ízesítésű radlereket szereztük be.