Itt grillszezon és mi izgatottan vágtunk bele az idei grilltesztekbe. Nagy a verseny ebben a piaci szegmensben, évről-évre jönnek új termékek és egyre magasabb minőséget képesek elérni. Jelzi ezt az is, hogy ennek a tesztnek a győztese is 93% hústartalmú. Ráadásul imádjuk a csípős kolbászokat, így nem is volt kérdés, hogy vaktesztelni fogjuk az országos csípős grillkolbász választékot. Íme az eredmény!

A CSÍPŐS GRILLKOLBÁSZOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza / említi külön a grillkolbászokat, így a sütnivaló kolbászok kategóriájába tartoznak ezek a kolbászok is.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%, amit nyugodtan fel lehetne vinni 70%-ra, hisz alig kapható már ez alatti hústartalmú kolbász. (Ez persze igaz a virslire és a parizerre is, ott is 70%-ra emelhető lenne a jelenlegi 51%-os minimum hústartalmi előírás). Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

– sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)

– sertésszalonna vagy zsír

– fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény

– adalékok.

howtogrill-1.jpg

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható csípős, pirospaprikás grillkolbászt az Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. Van egy csípőspaprikás fehér grillkolbász is az egyik diszkontláncnál, de az a termék (pirospaprika hiányában) nem összehasonlítható ezen vakteszt szereplőivel.

A teszten a sertéshúsból készült, csípős kolbászokat vakteszteltük 10-en. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A grillkolbászokat finoman irdaltuk, de csak annyira, hogy a szaft ne távozzon a belsejükből sütés alatt. Bár ezzel nem mondunk újat, inkább csak ráerősítünk az ismert tényre, hogy hosszú grillkolbászokat mindenképp vágjuk be kb. 1 centinként, mert ha nem, akkor a hő hatására a serpenyőbe téve, azonnal végigszakad hosszában a bél, ami nem néz ki jól tálaláskor. Ezt a bevágás megelőzi.