Illat: 2x szagoltunk, egy első benyomásra törekedtünk, majd egy kis szellőzés után újra szagoltunk. Leírtuk az illat tapasztalt intenzitását, a jellemző illatjegyeket. A chardonnay-ra jellemző illatjegyek: ananász, alma, vanília, alma, vaj, de megjelenhet a grapefruit, citrom és narancshéj is.

Íz: 2x kóstoltunk, elsőre csak megjárattuk a bort a szánkban, kiköptük, majd a második, nagyobb kortyot jobban átforgattuk a szánkban. Száraz borokat kóstoltunk, de az édesség mértékét leírtuk, amikor azt ztapasztaltuk, hogy egyik bor édesebb a mezőny többi tagjánál. Próbáltuk az első ízélményt megfogalmazni, aztán az alkohol “érzetre” és a szubjektív-tapasztalt savmennyiségre tértünk ki. Amikor megfogalmazható volt, leírtuk a bor összetettségét, és az íz kitartását is. Amennyiben új illatot éreztünk kóstolás közben, azt is lejegyeztük. Végül az utóízt írtuk le.