img_5612.jpg

7. Bognár villányi chardonnay, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont  

Citrusos, élesztős illat közepesen intenzív. Ízében van egy egyedi vajas-mandulás, nyelvre tapadós ízjegy. Az alkohol és a savak érezhetőek az utóízében.

 

7. IKON balatonboglári chardonnay, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont 

Parfümös virág és alkoholos illat, harsány. Citrusos, friss íz érezhető először, amit enyhe alkoholos íz követ. Közepesen savas bor.

 

6. Kristinus balatonboglári chardonnay, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,3/10 pont 

Élesztős, pezsgős illat. Édeskés, míg a savassága az almára emlékeztet.

 

5. Schieber szekszárdi chardonnay, egységára: 1665 Ft/L Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe bodzás aromák érezhetőek szagláskor.  Édeskés ízt éreztünk legtöbben először, majd citrusos, almás ízjegyeket. A legélénkebb színű chardonnay.

 

4. Koch Hajós-Bajnai bácskai chardonnay, egységára: 1599 Ft/L Pontszám: 7,8/10 pont

Erőteljes körtés illat. A körte, alma ízjegyei uralják a bort, ami megfelelő savmennyiséggel egy harmonikus, jóleső fogyasztású bort eredményez.

 

3. Nyakas etyek-budai chardonnay, egységára: 1932 Ft/L Pontszám: 7,8/10 pont 

Élesztős, pezsgős illat. Vaníliás-mandulás íz, ami tapad a nyelvre, míg utóízében citrusos. A savmennyiség a legtöbb pontozónak tetszett, kellemes fogyasztású bor.

 

2. Gere & Schubert villányi chardonnay, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,9/10 pont 

Friss, tiszta gyümölcsös illat. Citromra, mangóra, lichire asszociáltak a kóstolók, a bor harmonikus, jólesik fogyasztani.

 

1. Hilltop Kamocsay Ákos neszmélyi chardonnay, egységára: 2399 Ft/L Pontszám: 8,5/10 pont

Érett mangó, másnak ananász, de mindenképp intenzív illat. Nagyon gyümölcsös, trópusi, izgalmas ízek, volt aki ananászt, mangót, vagy épp passiógyümölcsöt érzett vagy “lichi-sen szőlős” ízt. Az édeskés-mangós íz tapad a nyelvre, hosszan érezhető. A mezőnyben legmagasabb alkoholfoka ellenére senki nem említett alkoholt sem illatban, sem ízben. Nagyon harmonikus, kerek, finom chardonnay.

 

ÖSSZEGZÉS

Megerősíthetjük, hogy a chardonnay eddig a legváltozatosabb ízű bor, amit kóstoltunk. A mezőnyben alig volt, 2 üveg, ami valamiben hasonlított volna, meglepően változatos a borászok stílusa.

A tesztgyőztes chardonnay a Príma, Auchan, Tesco, Spar áruházakban kapható.