(borterasz.hu, winefolly.com, winemag.com)

 

A TESZT MENETE

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban a teszt időpontjában elérhető chardonnay borokat vizsgáltuk, 1.000 Ft – 2.000 Ft / palack árkategóriában.

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat 12 ºC-ra hűtöttük, hacsak a palackon nem volt feltüntetve ettől eltérő ajánlott hőmérséklet. Egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. A színt értékeltük, de végül nem számítottuk bele az pontokba, mivel nem voltak nagy színárnyalatbéli különbségek, a legélénkebb színű bort az értékelés szövegében jelöltük.

Illat: 2x szagoltunk, egy első benyomásra törekedtünk, majd egy kis szellőzés után újra szagoltunk. Leírtuk az illat tapasztalt intenzitását, a jellemző illatjegyeket. A chardonnay-ra jellemző illatjegyek: ananász, alma, vanília, alma, vaj, de megjelenhet a grapefruit, citrom és narancshéj is.

Íz: 2x kóstoltunk, elsőre csak megjárattuk a bort a szánkban, kiköptük, majd a második, nagyobb kortyot jobban átforgattuk a szánkban. Száraz borokat kóstoltunk, de az édesség mértékét leírtuk, amikor azt ztapasztaltuk, hogy egyik bor édesebb a mezőny többi tagjánál. Próbáltuk az első ízélményt megfogalmazni, aztán az alkohol “érzetre” és a szubjektív-tapasztalt savmennyiségre tértünk ki. Amikor megfogalmazható volt, leírtuk a bor összetettségét, és az íz kitartását is. Amennyiben új illatot éreztünk kóstolás közben, azt is lejegyeztük. Végül az utóízt írtuk le.

Harmonia: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy mennyire összetett, ez az összetettség mennyire eredményez kellemes fogyasztási élményt. A bor koncentrációja és hosszúsága, és a korábban felsorolt szempontok mennyire ösztönöznek minket arra, hogy újra igyunk belőle.

 

A CHARDONNAY VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

9. Mészáros Pál szekszárdi chardonnay, egységára: 2132 Ft/L Pontszám: 7/10 pont  

Kevésbé intenzív, illat. Citrusos ízzel indít, majd több kóstoló is érzett egy nehezebb ízjegyet, ami a nyelv szélére tapadt. Utóízben érezhető egy kis alkohol, enyhébb savakkal.