Az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb bornak mondják a chardonnayt. Állítják, hogy nincs két hasonló chardonnay, a borászok könnyebben tudják belevinni az adottságokkal kombinálva az egyedi stílusukat. Most az 1.000 – 2.000 Ft/palack árkategóriájú chardonnay-kat kóstoltuk, íme az eredmény!

chardonnay_teszt_borito1.jpg

 

A CHARDONNAY

Ennek a fehér szőlőnek hosszú, nemes története van, amely a burgundiai gyökereivel kezdődik. A Chardonnay egyike a Champagne három alapszőlőjének, és ez az egyetlen szőlő a Blanc de Blancs Champagne-ban. Világszerte azért szeretik a  Chardonnay-t, mert olyan bor, amely széles közönség számára vonzó.

E Lyonból származó fajtát a pécsi káptalan hozatta be hazánkba a filoxéravészt megelőző időkben, s hozott létre belőle fajtatiszta ültetvényt. A legtöbb bortípust lehet belőle készíteni a termőtájtól és az alkalmazott technológiától függően, így a legtöbb borvidékünkön megtalálható, bár igazi reneszánszát csak az 1990-es évektől éli. Mivel kitűnő minőséget, karakteres, illat- és zamatanyagokban gazdag  bort ad, sok helyütt kedveltté vált mind a fogyasztók, mind a termelők körében. Két, teljesen eltérő változatával kísérleteznek a hazai borászok.

Egyrészt a savakban gazdag szőlőt érlelő vidékeken a viszonylag korán szüretelt, reduktív eljárással feldolgozott szőlőből friss, üde savakkal rendelkező, fűre, zöldalmára, citrusfélékre és friss gyümölcsökre emlékeztető illatot és ízeket varázsolnak. A borászok másik csoportja a később szüretelt, esetleg melegebb éghajlaton termett, fahordós érlelést is kapott chardonnay-ból egy teljesen más karaktert kíván létrehozni. Az érleléssel a bor testességét, vajasságát, érleltebb gyümölcsjegyeit, barack-, illetve ananászillatát, valamint füstölt, pörkölt tölgyfás, mézes jellemzőit domborítják ki.

A Chardonnay borász szőlő néven ismert, mert sok éghajlaton nőhet, és a pincében könnyű vele dolgozni. Ez lehetővé teszi, hogy a borász megmutassa kreativitását, és könnyeddé, elegánsá, testessé tegye a bort, de a saját stílusa szerint. A Chardonnay különböző ízű lehet, attól függően, hogy hol nő és hogyan készül. De általában a Chardonnay egy száraz, közepes vagy testes bor, közepes savassággal és alkohollal. Ízei az almától és a citromtól a papaya és az ananászig terjednek, és a tölgyes érleléskor vanília jegyeket is mutat.