Az elmúlt 15 évben folyamatosan nőtt a csirkehús népszerűsége Magyarországon, ami annak is köszönhető, hogy egészséges, laktató, finom, könnyen variálható alapanyag, és elkészítése sem okoz különösebb nehézséget. Süthetjük tepsiben, egyszerűen magában vagy körettel együtt, de töltve és göngyölve is zseniális fogásokat varázsolhatunk belőle. A beszerzése is egyszerű, hiszen frissen és fagyasztva is széles kínálatból válogathatunk. Mi most a tálcás, csomagolt, friss csirkecombokat teszteltük. Mutatjuk melyik csirkecomb lett a tesztgyőztes a 12 kóstolt termék közül!

bor1_37.jpg

A CSIRKE EREDETE

Tízezer éve kezdődhetett a tyúk háziasítása Észak-Kínában. A bankivatyúkot tartják a házityúk egyetlen ősének. Kínai és német tudósok a térségben talált csontmaradványok genetikai elemzésével állapították meg, hogy a leletek a mai házityúk ősének maradványai lehetnek. A legújabb kutatások alapján a csirke háziasítása többször is megtörtént Ázsia különböző vidékein, többek közt Dél-Ázsiában, Délkelet-Kínában és Délkelet-Ázsiában – derül ki a tanulmányt ismertető Smithonian.com portál cikkéből.

A csekély számú lelet alapján feltételezik, hogy a honfoglaló magyarok valószínűleg Kelet-Európából hozták be magukkal a magyar parlagi tyúk ősi változatát. Ezek késői utódaiból kezdtek kialakulni a 19. század végén a ma védett tyúkfajták.

 

A FRISS CSIRKEHÚS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

A Friss hús: a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletének 1.10. pontja szerinti fogalom,  mely szerint.

– „Friss hús”: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.

– A húskészítmények és előkészített húsok csomagolására csak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő csomagolóanyag és védőgáz használható fel.

–  Védőgáz: olyan inert, ill. semleges gáz, amely gátolja a termék felszínén a káros mikroorganizmusok tevékenységeit, és nem befolyásolja a termék alapvető tulajdonságait.

 

A TESZT MENETE

Az országosan kapható, tálcás, védőgázas csomagolású, friss csirkecombokat szereztük be a teszthez. Mi az egész csirkecombokat kerestük, de mivel a felsőcomb húst vakteszteltük a csapattal, így bekerült minden csak felsőcombot tartalmazó tálcás termék is.