A grillszezon egyik különlegessége a baconbe tekert sajtos virsli, vagyis a berner. Csak kiváló minőségű bacon és sajtos virsli eredményezhet végül finom bernert. A győztes csak olyan termék lehet, melynek fogyasztása közben egyszerre érezhető a bacon és az olvadt sajt íze. Most az országosan kapható 9 baconbe göngyölt sajtos virslit vakteszteltük, íme az eredmény.

bor3_22.jpg

 

A BERNER EREDETE

Nem a város Bern nevét rejti ez a fincsi virsli specialitás, hanem Erich Berner szakács nevét, aki az 1950-es években megalkotta a baconbe tekert sajtos virslit. Az osztrákok hagyományosan kenyérrel és a paprikacsíkokat, zellert, ecetes uborkát, sárgarépát és hagymát tartalmazó, enyhén ecetes puszta salátával fogyasztják.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható berner grillvirslit az Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.

A teszten a sertéshúsból készült bernereket vakteszteltük 12-en. A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A bernereket serpenyőben indukciós sütőlapon grilleztük meg, hogy érezzük a termék saját ízeit, így nem kapott egyik termék sem előnyt a faszénen való sütéshez képest, ami az intenzív füst illat és íz miatt feljavítja a tapasztalt minőséget.

A kóstolók elé frissen sütve tálaltuk, 1 időben csak 1 terméket, hogy az illat és a sajt állaga pontosabban legyen megítélhető (még melegen).

A teszten a mini és a normál méretű grillvirslik is helyet kaptak.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Összetett élelmiszer a berner, ezért a pontszámok átlagolják a bacon és a sajtos virsli minőségét, mind illatban, állagban és ízben.

Illat: furcsa is lenne, ha először nem a pirított bacon illatát éreznénk. Ezután szeretnénk, ha a virsli illata is lejutna az orrunkba, a sajt illat pedig már ráadás. Jellegtelen vagy zsíros vagy idegen aromákat árasztó berner nem kaphatott magas pontszámot.

Állag: a szalonna legyen ropogósra süthető, ne málljon szét, ne essen le a virsliről sütés közben. A virsli héja a szalonnazsírnak köszönhetően a sütén után legyen picit ropogós. A virsli legyen roppanós. Kettávágás után láthatóak legyenek a sajt gömböcskék, az se baj, ha kifolyik, sőt ez adja az igazi fincsi, szaftos berner élményt kóstoláskor. (Csak nem sütés alatt folyjon ki a sajt). A virsli húsállománya legyen rugalmas. A sütés hatására összetöppedő és a nem látható sajtállományú bernereket lepontoztuk.

A tesztgyőztes berner vágásfelülete sütés után 1 perccel